Μεταφύτευση!

Πότε γίνεται η μεταφύτευση από γλάστρα σε γλάστρα;

Μεταφύτευση

Τα φυτά θέλουν να νιώθουν άνετα. Να έχουν χώρο να αναπνέουν. Εκτός από τα φυτά που αγοράζουμε, μεταφυτεύουμε τα φυτά που έχουν αναπτύξει αρκετά το ριζικό τους σύστημα και ασφυκτιούν στην γλάστρα που βρίσκονται. Τα φυτά που «δυσανασχετούν» έχουν τρόπο να σας το δείχνουν.  Δείχνουν να διψούν πολύ σύντομα μετά το τελευταίο πότισμα και κάποια από αυτά μοιάζουν να μαραίνονται. Όταν οι ρίζες βγαίνουν από τις τρύπες της γλάστρας, ή διακρίνονται στην επιφάνεια του χώματος, η μεταφύτευση είναι αναγκαία.  Σε μερικά φυτά βέβαια, αρέσει να έχουν τυλιγμένες ρίζες. Η κλίβια για παράδειγμα ανθίζει καλύτερα με αυτόν τον τρόπο και αλλάζουμε γλάστρα όταν κοντεύει να σπάσει τη γλάστρα της από το αναπτυγμένο ριζικό της σύστημα. 

Να χρησιμοποιείτε μείγματα χωμάτων κατάλληλα για τα φυτά σας .

Μεταφυτεύετε κάθε ένα με  δύο χρόνια. Καλό είναι να μην μεταφυτεύουμε με πολλή ζέστη ή κρύο. Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή γιατί τα φυτά βρίσκονται σε περίοδο ταχείας ανάπτυξης και το ριζικό τους  σύστημα αναπτύσσεται  πολύ γρήγορα. Όμως, τα φυτά που είναι γυμνόριζα, (χωρίς χώμα στις ρίζες τους), όπως οι τριανταφυλλιές που αγοράζουμε σε σακουλάκι τον χειμώνα, φυτεύονται μόνο χειμώνα. 

Αν η μεταφύτευση είναι απαραίτητη για ένα φυτό, πχ λόγω ασθένειας, την κάνουμε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, προκειμένου να ωφεληθεί άμεσα. Αν θέλουμε μόνο να το ανανεώσουμε, μπορούμε να αρκεστούμε στην αλλαγή χώματος. Δεν χρειάζεται αλλαγή γλάστρας. 

Δεν μεταφυτεύουμε μικρά φυτά σε τεράστιες γλάστρες, γιατί θα τα οδηγήσουμε να «χάνουν χρόνο» αναπτύσσοντας ένα μεγάλο ριζικό σύστημα. Το νέο φυτό πρέπει να μπει σε μια γλάστρα όπου θα είναι 2 νούμερα (το πολύ) μεγαλύτερη.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;

Εδώ θα μας βρείτε στα social media!!

Ελάτε στην παρέα μας για να δείτε περισσότερα, να γνωριστούμε και να συζητήσουμε!!!

Facebook

Instagram

Ίσως σας ενδιαφέρουν…