Υδρόβια και Υγρόφυτα

Η μαγεία στο νερό!

Υδρόβια και Υγρόφυτα

Υδρόβια λέγονται τα φυτά όπου η μάζα του νερού είναι σημαντική για τη βιολογία τους ενώ Υγρόφυτα αυτά που χρειάζονται αυξημένη υγρασία του αέρα (τροπικά δάση).

Έχουν τελείως ιδιόμορφη κατασκευή, είναι λεπτοφυή και προσαρμοσμένα στη λήψη οξυγόνου. Κατά την περίοδο της γονιμοποίησής τους εκτείνουν τους ανθοφόρους βλαστούς τους στην επιφάνεια, αν και τα περισσότερα είδη γονιμοποιούνται υπό την επιφάνεια. Πολλά από αυτά αναπαράγονται δημιουργώντας δευτερεύοντα φυτά, ενωμένα μεταξύ τους, σε σειρά (runners) και τα νέα φυτά μπορούν να αποχωριστούν από το αρχικό μόλις έχουν αναπτύξει ριζικό σύστημα. Φτάνουν περίπου στο ένα τρίτο του μεγέθους του αρχικού φυτού

Τα υδρόβια φυτά αποτελούν ένα εντελώς ξεχωριστό κεφάλαιο στο χόμπι του ενυδρείου και είναι απαραίτητα στο στήσιμο ενός βιότοπου. Υπάρχει μεγάλη γκάμα υδρόβιων φυτών, υποστρωμάτων και λιπασμάτων κατάλληλων λαμπών για τον φωτισμό τους.

Πριν φυτέψετε ένα νέο φυτό, αφαιρέστε τα σάπια ή κιτρινισμένα φύλλα. Τα σάπια φύλλα απορροφούν θρεπτικά συστατικά από το φυτό. Αφαιρέστε ρίζες που δεν είναι υγιείς, γιατί θα σαπίσουν μέσα στο υπόστρωμα. Οι μη υγιείς ρίζες, είναι σκούρες και μαλακές, αντίθετα με τις υγιείς που είναι ωχρές και σκληρές. Στα φυτά που το φύλλωμά τους αναπτύσσεται πάνω σε μίσχο (stem plants), αφαιρέστε λίγα φύλα από το κάτω μέρος. Αυτά θα λαμβάνουν μικρές ποσότητες φωτός, και τα κλαδέματα δεν θα έχουν επαρκές ριζικό σύστημα για να υποστηρίξουν το νέο φυτό.

Τα φυτά με βολβούς, πρέπει να φυτεύονται υπό γωνία στο υπόστρωμα, με την άκρη του φυτού που θα αναπτυχθεί ελεύθερη. Μερικά φυτά χρειάζεται να δεθούν σε πέτρα, ή ξύλο για να αναπτυχθούν, παρά να φυτευτούν στο υπόστρωμα. Τέτοια φυτά είναι η Java Fern και η Java Moss.

Μοσχεύματα μπορούν να δημιουργηθούν από τα φυτά με ψηλό μίσχο (stem plants) μόλις φτάσουν στην επιφάνεια του νερού. Αυτά μπορούν να επαναφυτευτούν στο υπόστρωμα, και σύντομα θα αναπτύξουν ένα νέο ριζικό σύστημα.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;

Εδώ θα μας βρείτε στα social media!!

Ελάτε στην παρέα μας για να δείτε περισσότερα, να γνωριστούμε και να συζητήσουμε!!!

Facebook

Instagram

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Ανθισμένες βιολέτες

Βιολέτα

Βιολέτα! Το ανοιξιάτικο άνθος της προστασίας με… άρωμα κατάνυξης! Χαρακτηριστικά της βιολέτας, πότε να σπείρετε, ασθένειες που την επηρεάζουν και συμβουλές.
Διαβάστε Περισσότερα
Μπουκέτο λεβάντας

Λεβάντα

Όλα τα μυστικά για την καλλιέργεια και την φροντίδα της λεβάντας, όπως και κάποιες χρήσεις των αποξηραμένων ανθέων της.
Διαβάστε Περισσότερα