Υδρόβια και Υγρόφυτα

Η μαγεία στο νερό!

Υδρόβια και Υγρόφυτα

Υδρόβια λέγονται τα φυτά όπου η μάζα του νερού είναι σημαντική για τη βιολογία τους, ενώ Υγρόφυτα είναι τα φυτά που χρειάζονται την αυξημένη υγρασία του αέρα (τροπικά δάση).

Έχουν τελείως ιδιόμορφη κατασκευή, είναι λεπτοφυή και προσαρμοσμένα στη λήψη οξυγόνου. Κατά την περίοδο της γονιμοποίησής τους εκτείνουν τους ανθοφόρους βλαστούς τους στην επιφάνεια, αν και τα περισσότερα είδη γονιμοποιούνται υπό την επιφάνεια. Πολλά από αυτά αναπαράγονται δημιουργώντας δευτερεύοντα φυτά, ενωμένα μεταξύ τους, σε σειρά (runners) και τα νέα φυτά μπορούν να αποχωριστούν από το αρχικό μόλις έχουν αναπτύξει ριζικό σύστημα. Φτάνουν περίπου στο ένα τρίτο του μεγέθους του αρχικού φυτού

Τα υδρόβια φυτά αποτελούν ένα εντελώς ξεχωριστό κεφάλαιο στο χόμπι του ενυδρείου και είναι απαραίτητα στο στήσιμο ενός βιότοπου. Υπάρχει μεγάλη γκάμα υδρόβιων φυτών, υποστρωμάτων, λιπασμάτων και κατάλληλων λαμπών για τον φωτισμό τους.

Τα υδρόβια φυτά με βολβούς πρέπει να φυτεύονται υπό γωνία στο υπόστρωμα, με την άκρη του φυτού που θα αναπτυχθεί ελεύθερη. Μερικά φυτά χρειάζεται να δεθούν σε πέτρα, ή ξύλο για να αναπτυχθούν, παρά να φυτευτούν στο υπόστρωμα. Τέτοια φυτά είναι η Java Fern και η Java Moss.

Μοσχεύματα μπορούν να δημιουργηθούν από τα υδρόβια φυτά με ψηλό μίσχο (stem plants) μόλις φτάσουν στην επιφάνεια του νερού. Αυτά μπορούν να επαναφυτευτούν στο υπόστρωμα, και σύντομα θα αναπτύξουν ένα νέο ριζικό σύστημα.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;

Εδώ θα μας βρείτε στα social media!!

Ελάτε στην παρέα μας για να δείτε περισσότερα, να γνωριστούμε και να συζητήσουμε!!!

Facebook

Instagram

Ίσως σας ενδιαφέρουν…