Ντομάτες σπίτι μας!

Ελάτε να φυτέψουμε τις δικές μας ντοματούλες!

Ντομάτες

Ας φάμε τις δικές μας ντομάτες αυτό το καλοκαίρι, χωρίς φάρμακα και λιπάσματα! Η διαδικασία είναι πολύ ενδιαφέρουσα και καθόλου δύσκολη. Πάμε λοιπόν!

ΣΠΟΡΑ

Προμηθευτείτε σπόρους! Μπορείτε να επιλέξετε βιολογικούς σπόρους από ντομάτες αν θέλετε. Θα τους σπείρετε σε μικρά δοχεία, όπως πχ από γιαούρτι, πλαστικό ποτήρι κλπ, τα οποία θα έχετε πλύνει και ανοίξει τρύπες στον πάτο, ή θα αγοράσετε ειδικά δοχεία.

Πρέπει να διαλέξετε ένα χώμα υψηλής γονιμότητας για να γίνουν οι σπόροι σας δυνατά φυτά. Μην προτιμήσετε κηπόχωμα, γιατί η υψηλή σε περιεκτικότητα άμμος είναι αναγκαία για μια καλή αποστράγγιση. Το φυτώριο που θα απευθυνθείτε θα γνωρίζει να σας καθοδηγήσει. Το ιδανικό PΗ για τις ντομάτες είναι 6,8.

Γεμίζετε με χώμα τα δοχεία, αφήνοντας 1cm από το χείλος και, χωρίς να το πιέσετε σχεδόν καθόλου, ρίχνετε από 3 περίπου σπόρους στο καθένα.

Καλύπτετε με χώμα τους σπόρους και πιέζετε απαλά γιατί σκοπός μας είναι το διατηρηθεί το χώμα αφράτο.

Για να βλαστήσουν οι σπόροι, χρειάζονται ζέστη και ήλιο. Δηλ να βρίσκονται σε θερμοκρασία 17-26C o περίπου, με αρκετό ηλιακό φως. Χαμηλότερες θερμοκρασίες θα καθυστερήσουν τη βλάστηση. Αν λοιπόν γίνει η φύτευση τον Φεβρουάριο, θα τοποθετήσετε τα δοχεία σε σημείο που πληρεί τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Μόλις σχηματιστούν τα δυο πρώτα αληθινά φυλλαράκια και το φυτό θα έχει 5εκ ύψoς, θα πρέπει να διαλέξετε το πιο δυνατό φυτό στο κάθε δοχείο κ να κόψετε με ένα ψαλιδάκι τα υπόλοιπα για να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος χώρος να αναπτυχθεί το φυτό σας. Αν προσπαθήσετε να χωρίσετε τα φυτά που βλάστησαν μαζί θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί το ριζικό τους σύστημα είναι πολύ ευαίσθητο σε αυτή τη φάση και ρισκάρετε να καταστρέψετε τις ντομάτες σας.

ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ

Μετά από 1-2 μήνες, (εξαρτάται από τη θερμοκρασία), όταν τα φυτά θα είναι σχεδόν 15 εκ., μπορούμε να τα μεταφυτεύσουμε στην οριστική τους θέση!

*Προτιμήστε μια γλάστρα 15-20 λίτρων.
*Στρώστε 4-5 πόντους χαλίκι στο πάτο
*Γεμίστε με την κατάλληλη ποσότητα, πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά, χώματος.
*Φυτεύετε τη ντοματιά βαθιά στη γλάστρα,. σκεπάζοντας τα πρώτα φύλλα έτσι ώστε να αναπτυχθούν περισσότερες πλευρικές ρίζες.
*Φροντίζετε για τη στήριξη του φυτού υποστυλώνοντας με καλάμι και δένοντας απαλά του βλαστούς με κάτι που δεν τους πληγώνει.

ΓΕΝΙΚΑ:
1) Το πότισμα πρέπει να είναι συχνό, σταθερό και σε μέτριες ποσότητες (τόσο ώστε να φτάνει στις ρίζες) και όχι αραιό και σε μεγάλες ποσότητες. Το ακανόνιστο ή το λίγο νερό, στρεσάρει τις ντομάτες και δημιουργεί ασθένειες όπως το σκίσιμο των καρπών της. Ποτίζουμε στη ρίζα, χωρίς να βρέχουμε τα φύλλα του φυτού, για να το προστατεύσουμε από μύκητες και βακτήρια που δημιουργεί η υγρασία. Η καλή αποστράγγιση είναι επίσης απαραίτητη, γιατί αλλιώς κινδυνεύει η ρίζα να σαπίσει.
Το ιδανικό πότισμα για τις ντομάτες είναι με στάγδην άρδευση.
Ποτίζετε το βράδυ ή πολύ νωρίς το πρωί. Μειώνετε το πότισμα όταν εμφανιστούν οι πρώτοι ανθοί και αυξάνετε στην καρποφορία.

2) Μέχρι να μεταφυτεύσετε την ντοματιά σας στην οριστική της θέση, να τη βγάζετε έξω όσο πιο συχνά γίνεται, καθ’ όλη τη διάρκεια και για όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες.

3) Αν η ντοματιά σας δεν είναι εκτεθειμένη όλη την ημέρα σε ηλιακό φως, καλό είναι να την κλαδεύετε ελαφρά για να μπορεί να παίρνει αέρα και να φωτοσυνθέτει.

4) Αν θέλετε να επιταχύνετε την παραγωγή σας, κλαδέψτε την κορυφή του φυτού 2,5 με 3 μήνες πριν το τέλος της συγκομιδής, (3-4 περίπου μήνες από τη σπορά είναι η πρώτη συγκομιδή). Με την αφαίρεση της κορυφής, το φυτό σταματάει να αναπτύσσει νέα φύλλα και καρπούς που δεν θα προλάβαιναν να ωριμάσουν και προχωράει στην γρήγορη ωρίμανση των υπαρχόντων καρπών. Η κορυφή αφαιρείται 2–3 φύλλα πάνω από την τελευταία ταξιανθία. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες ποικιλίες, οι αυτοκορυφολογούμενες, οι οποίες γίνονται θαμνώδεις και δεν θέλουν σχεδόν καθόλου κλαδέματα.

Φυτά για συγκαλλιέργεια ντομάτας που προστατεύουν από εχθρούς και ασθένειες:

Βασιλικός (προστασία από έντομα και κάμπιες, βελτίωση της γεύσης).
Κατιφές (προστασία κατά των εντόμων).
Σκόρδο (προστασία από τετράνυχο).
Μέντα, μελισσόχορτο (βελτίωση της ποιότητας).

Καλή επιτυχία!!!

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;

Εδώ θα μας βρείτε στα social media!!

Ελάτε στην παρέα μας για να δείτε περισσότερα, να γνωριστούμε και να συζητήσουμε!!!

Facebook

Instagram

Ίσως σας ενδιαφέρουν…