Τα σωστά κριτήρια αγοράς και επιλογής φυτών

Φυτά που αντέχουν στον χρόνο, αναπτύσσονται με λιγότερη φροντίδα και έχουν αντοχή στις ασθένειες.

Μπλε λουλούδι

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός είχε πει ο Πυθαγόρας. Κάθε αρχή είναι το μισό του όλου. Έτσι, η σωστή επιλογή των φυτών που θα τοποθετήσουμε στο μπαλκόνι μας ή στον κήπο μας είναι το πιο σημαντικό βήμα για να εξασφαλίσουμε μια βελτιωμένη «παραγωγική» ικανότητα και τη μελλοντική ποιότητα και ισορροπία τους.

Ας τα δούμε όμως με τη σειρά.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ

Συνήθως, πάμε σε ένα φυτώριο, βλέπουμε πανέμορφα, χρωματιστά άνθη και θέλουμε αυτό το συγκεκριμένο λουλούδι στον χώρο μας. Όμως, ας μπούμε λίγο στη θέση του φυτού. Τι φυτό είναι αυτό; Που έχει «γεννηθεί»; Τι θέσεις προτιμά; Για ποιο σκοπό το θέλουμε; Τι δυνατότητες έχουμε για τη συντήρησή του;

Τα φυτά ευδοκιμούν σε περιοχές που επικρατούν συγκεκριμένες συνθήκες. Όσο και να μας «μαγέψει» ένας ανθισμένος κάκτος με τα εντυπωσιακά του λουλούδια, δεν μπορούμε να τον αγοράσουμε αν έχουμε ένα σκιερό, βορεινό μπαλκόνι. Θα πρέπει να μιμηθούμε το ηλιόλουστο, ξερό χώμα και τις ιδιαίτερα αραιές βροχές της ερήμου για να τον καλλιεργήσουμε σε γλάστρα, ή αν έχουμε ανατολικό μπαλκόνι δεν θα αγοράσουμε καμέλια, που θα προτιμούσε μια βορεινή θέση και θα ταλαιπωρηθεί από τον καυτό ήλιο το καλοκαίρι. Άρα, έχει μεγάλη σημασία από πού κατάγεται το φυτό μας και ποιες συνθήκες επικρατούν στην πατρίδα του.

Ένα άλλο θέμα που χρειάζεται να σκεφτούμε είναι η διαθέσιμος χρόνος για τη φροντίδα του, καθώς και η χρηστικότητά του. Θα είναι επικίνδυνο πχ να βάλουμε τριανταφυλλιές στον κήπο μας όταν έχουμε μικρά παιδιά που τον απολαμβάνουν παίζοντας. Ή… θα είναι κρίμα να φυτέψουμε φυτά που έχουν απαιτήσεις συντήρησης ενώ δεν έχουμε καθόλου χρόνο να ασχοληθούμε ή δεν έχουμε κάποιον να μας τα φροντίζει.

Η ΣΩΣΤΗ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ

Συχνά αγοράζουμε φυτά στην τύχη. Δεν εξετάζουμε πολύ σημαντικούς παράγοντες που αφορούν τα ίδια τα φυτώρια όπως, η θέση που έχουν στο σημείο που πωλούνται, ο τρόπος που τα μεταχειρίζονται και τα φροντίζουν, το ρίζωμά τους και το κατά πόσο υγιή και δυνατά είναι.

Αν δείτε πχ γαρδένιες και ορχιδέες στον καυτό ήλιο σε μαύρες γλάστρες, να πιάνουν τα φυτά για να τα μεταφέρουν από τον κορμό τους ή από τα κλαδιά τους, φυτά απότιστα με ρίζες που εξέχουν από τα γλαστράκια τους, ή δεν έχουν ρίζωμα, να ποτίζουν με πίεση κλπ, που δείχνουν έλλειψη ευαισθησίας και φροντίδας, καλύτερα να αλλάξετε φυτώριο. Δεν φαντάζεστε πόσο σημαντικό είναι να φροντίζονται σωστά τα φυτά για την ανθεκτικότητά τους.

Κάντε εξονυχιστικό έλεγχο στα φυτά που θα αγοράσετε. Ελέγξτε τα από πάνω μέχρι κάτω. Θα πρέπει να έχουν πολλούς μίσχους. Βεβαιωθείτε πως δεν έχουν συμπτώματα αρρώστιας (κίτρινα ή τρύπες στα φύλλα, παράσιτα). Τα μεγάλα ζιζάνια στη γλάστρα είναι σημάδι παραμελημένου και ασθενικού φυτού. Για δέντρα καρποφόρα ρωτήστε πόσα χρόνια βρίσκονται στην ίδια γλάστρα γιατί οι ρίζες γίνονται μπάλα μέσα στο φυτοδοχείο (συστρέφονται) και είναι δύσκολο στην μεταφύτευση να αναπτυχθούν.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ;

Εδώ, πρέπει να πούμε το πιο σημαντικό. Εύρωστα, δυνατά φυτά σημαίνει φυτά που αντέχουν στον χρόνο, αναπτύσσονται με λιγότερη φροντίδα και έχουν αντοχή στις ασθένειες . Η σωστή «ματιά» για την επιλογή του φυτού μας, μάς γλυτώνει από περιττά έξοδα αλλά και απογοήτευση. Ένα ευπαθές φυτό, εκτός του ότι σύντομα θα χρειαστεί αντικατάσταση, θα μας ταλαιπωρήσει με ψεκάσματα και φάρμακα. Κάθε χημικό σκεύασμα είναι εχθρός του περιβάλλοντος και της υγείας μας.

Κάντε οικονομία και αυξήστε την ευχαρίστηση που μπορούν να σας χαρίσουν τα φυτά!

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;

Εδώ θα μας βρείτε στα social media!!

Ελάτε στην παρέα μας για να δείτε περισσότερα, να γνωριστούμε και να συζητήσουμε!!!

Facebook

Instagram

Ίσως σας ενδιαφέρουν…