Καύσωνας και φυτά


Μειώστε το θερμικό στρες που παθαίνουν τα φυτά σε περιόδους καύσωνα και δώστε τους την κατάλληλη φροντίδα

Ηλιοτρόπιο

Η φροντίδα των φυτών σε περιόδους καύσωνα.

Σε περιόδους καύσωνα, τα φυτά εκτίθενται σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Κάτω από αυτές τις συνθήκες γίνονται ευάλωτα σε επιθέσεις εχθρών, μειώνεται η ικανότητα τους να αναπτύσσονται σωστά και είναι πιθανό να χαθούν τα πιο ευαίσθητα. Είναι το λεγόμενο θερμικό στρες. Οι βλάβες που θα προκληθούν εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες όπως: το είδος του φυτού, η ηλικία, το στάδιο ανάπτυξης, την διάρκεια και η ένταση θερμότητας.


Συμπτώματα του θερμικού στρες των φυτών

Κάψιμο των φύλλων που γίνονται καφέ ή κίτρινα και στο τέλος μαραίνονται. Αυτό συμβαίνει λόγω της ταχύτατης εξάτμισης νερού από τους φυτικούς ιστούς, οι οποίοι δεν προλαβαίνουν να προσλάβουν νερό από το έδαφος.

Μειωμένη φωτοσύνθεση, μια και η υπερβολική θερμότητα διαταράσσει την διαδικασία της φωτοσύνθεσης, με αποτέλεσμα να κιτρινίσει το φύλλωμα και να καθυστερήσει την ανάπτυξη του φυτού.

Το θερμικό στρες των φυτών από έναν καύσωνα αυξάνει την ταχύτητα της διαδικασίας της διαπνοής, προκαλώντας απώλεια νερού στα φύλλα του. Το φύλλωμα θα γείρει προς τα κάτω και θα συρρικνωθεί. Μαρασμός. Τα φυτά αντιδρούν με τον τρόπο του μαρασμού, προκειμένου να μειώσουν όσο μπορούν την απώλεια υγρασίας, καθώς και τις επιφάνειες του φυλλώματος που εκτίθενται στον ήλιο.

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν τα ανθοφόρα και τα καρποφόρα σε πρώιμη πτώση ανθών και καρπών, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή και την καλλιέργεια.

Η παρατεταμένη έκθεση των φυτών σε υπερβολική ζέστη έχει αντίκτυπο και στο ριζικό τους σύστημα. Οι ρίζες μπορεί να ξεραθούν ή να γίνουν λιγότερο λειτουργικές στην απορρόφηση νερού και θρεπτικών συστατικών, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις του θερμικού στρες.

Τα φυτά σε περιόδους καύσωνα είναι ευαίσθητα σε επιθέσεις από παράσιτα και ασθένειες. Ο αμυντικός τους μηχανισμός μειώνεται.

Στις πολύ αυξημένες θερμοκρασίες μειώνεται δραματικά η ικανότητα των φυτών να προσλαμβάνουν θρεπτικά συστατικά επηρεάζοντας την ανάπτυξη και την υγεία του φυτού.

Η υπερβολική ζέστη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα φυτά μας και να οδηγηθούν σε θερμικό στρες. Για να μετριαστούν οι επιπτώσεις του θερμικού στρες, είναι σημαντικό να εφαρμόσετε τις συμβουλές φροντίδας που ακολουθούν.

Συμβουλές για την φροντίδα των φυτών σε περίοδο καύσωνα

Πότισμα

Βεβαιωθείτε ότι τα φυτά σας λαμβάνουν επαρκή ποσότητα νερού. Από την υψηλή θερμοκρασία, εξατμίζεται πολύ γρήγορα το νερό από το χώμα, επομένως είναι απαραίτητο να ποτίζετε τακτικά. Προσοχή! Όχι υπερβολικό πότισμα! Μπορεί επίσης να καταστεί επιβλαβές για τα φυτά σας. Ποτίστε νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Έτσι θα μειώσετε την εξάτμιση του νερού.

Εδαφοκάλυψη

Εφαρμόστε μια στρώση ξερών φύλλων γύρω από τη ρίζα των φυτών σας. Το επίστρωμα με ξερά φύλλα δημιουργεί μόνωση και βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους ρυθμίζοντας την θερμοκρασία του και μειώνοντας την εξάτμιση του νερού. Επιπλέον, εμποδίζει την βλάστηση ζιζανίων που μπορούν να ανταγωνιστούν τα φυτά σας για νερό και θρεπτικά συστατικά.

Ύφασμα σκίασης

Προσπαθήστε να δημιουργήσετε κάποιου είδους σκιά στα φυτά σας κατά τη διάρκεια της πιο έντονης ηλιοφάνειας. Τα πιο ευαίσθητα φυτά, αν είναι δυνατόν μετακινήστε τα σε ένα πιο σκιερό σημείο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ύφασμα σκίασης, ή να σκεφτείτε κατασκευές που προσφέρουν σκιά.

Κλάδεμα

Κόψτε τα φύλλα που έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά ή είναι καμένα. Το κλάδεμα θα βοηθήσει το φυτό να δώσει νέα βλαστικότητα. Προσέξτε να μην αφαιρέσετε πολλά φύλλα, καθώς είναι απαραίτητα για τη φωτοσύνθεση.

Λίπανση

Αποφύγετε τη λίπανση των φυτών σας σε περιόδους υπερβολικής ζέστης ή θερμικού στρες καθώς μπορεί να έχετε αντίθετα αποτελέσματα. Περιμένετε μέχρι να πέσει η θερμοκρασία και να δυναμώσουν τα φυτά σας.
Όμως είναι θεμιτό να ψάξετε για προϊόντα προστασίας από κάποιο μαγαζί με γεωπονικά σκευάσματα.

Ενυδάτωση

Για φυτά σε γλάστρες, μπορείτε να αφήσετε τα πιατάκια γεμάτα με νερό για να δημιουργήσετε περισσότερη υγρασία γύρω τους.

Αν έχετε απώλειες φυτών μετά από περίοδο καύσωνα, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να επιλέξετε είδη φυτών τα οποία είναι προσαρμοσμένα σε πιο θερμά κλίματα, επομένως και πιο ανθεκτικά σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.
Επειδή τα φυτά που υποβάλλονται σε θερμικό στρες είναι επιρρεπή σε έντομα και ασθένειες, επιθεωρείτε τακτικά τα φυτά σας για τυχόν σημάδια προσβολής και δράστε άμεσα.

Να θυμάστε ότι κάθε είδος φυτού έχει τα χαρακτηριστικά του και τις ιδιαιτερότητές του και υπάρχει περίπτωση να χρήζει ειδικής φροντίδας. Εάν δεν είστε σίγουροι για την φροντίδα των φυτών, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον κηπουρό σας ή κάποιον γεωπόνο.

Είμαστε στην διάθεσή σας για την δημιουργία του δικού σας παράδεισου!

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;

Εδώ θα μας βρείτε στα social media!!

Ελάτε στην παρέα μας για να δείτε περισσότερα, να γνωριστούμε και να συζητήσουμε!!!

Facebook

Instagram

Ίσως σας ενδιαφέρουν…