Αμαρυλλίς

Το σύμβολο της μεγαλειώδους ομορφιάς και της αποφασιστικότητας!

Αμαρυλλίς

Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες Αμαρυλλίδας, μεταξύ αυτών και υβριδικές. Μεγάλος, φθινοπωρινός βολβός που ανθίζει σε ψηλά και ίσια στελέχη για βδομάδες νωρίς την Άνοιξη. Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι γρήγοροι και ανθίζει σε διάφορα χρώματα όπως: λευκό, ροζ, βαθυκόκκινο, πορτοκαλί, άνθη ριγωτά ή δαντελωτά.

Οι εντυπωσιακοί βολβοί του φυτού Αμαρυλλίς που καλλιεργούνται για να ανθίσουν κατά χιλιάδες κάθε χρόνο είναι στην πραγματικότητα υβρίδια από είδη του γένους Ιππίαστρον (Hippeastrum). Είναι ένας μεγάλος τροπικός βολβός με μεγάλη ιστορία στην καλλιέργεια ως φυτό εσωτερικών χώρων χειμερινής άνθισης.

Σύμφωνα με τον θρύλο, η Αμαρυλλίς ήταν μια παρθένα νύμφη όπου ερωτεύτηκε βαθιά τον Ατλαίοντα, ένα βοσκό με παγωμένη καρδιά και με εκπληκτική ομορφιά και δύναμη, όμοιος με Θεό. Αποφασισμένη να του δοθεί ολόψυχα και να κάνει ότι χρειαστεί για να την αγαπήσει, συμβουλεύτηκε το μαντείο των Δελφών. Επί 30 ημέρες, κάθε βράδυ, φορώντας κατάλευκο φόρεμα, τρυπούσε την καρδιά της με χρυσό τόξο ρίχνοντας σταγόνες από το αίμα της έξω από την πόρτα του. Θα του χάριζε ένα μοναδικό λουλούδι που όμοιό του δεν θα υπήρχε στον κόσμο. Ο βοσκός, όταν άνοιξε την πόρτα του θαμπώθηκε από τη μοναδικότητα του βαθυκόκκινου λουλουδιού που είχε γεννηθεί από το αίμα της Αμαρυλλίδας και η καρδιά του “άνοιξε” μόνο για εκείνη.

Στη γλώσσα των λουλουδιών η αμαρυλλίς συμβολίζει την ακτινοβόλο ομορφιά, την αποφασιστικότητα και την υπερηφάνεια.

ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ : ΦΡΟΝΤΙΔΑ – ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Φυτέψτε το βολβό στο χώμα, ώστε το ένα τρίτο του μισού βολβού να βρίσκεται πάνω από τηνς επιφάνεια του χώματος. Μετά τη φύτευση η αμαρυλλίς ποτίζεται καλά σε όλο το χώμα και τοποθετείται η γλάστρα σε ζεστό και ηλιόλουστο μέρος ή κοντά στο παράθυρο.

Η αμαρυλλίδα νιώθει πιο όμορφα αν βρίσκεται σε μικρό δοχείο με ελαφρώς περιορισμένο χώρο.
Αν προμηθευτείτε βολβούς που χρειάζεται να τοποθετήσετε σε γλαστράκια, διαλέξτε κάποιο δοχείο που να διαθέτει τρύπες για αποστράγγιση και η διάμετρός του να είναι μεγαλύτερη κατά 5εκ. περίπου από το μέγεθος του βολβού. Αν έχει ήδη ρίζες, τις καθαρίζουμε πολύ προσεκτικά από το περιττό χώμα. Χρειάζεται 6-12 εβδομάδες για να ανθίσει.

Τα βολβώδη φυτά έχουν ανάγκη ελαφρά και νοτερά εδάφη, έτσι και η αμαρυλλίς. Προσοχή λοιπόν στο πότισμα. Ποτίστε όταν η επιφάνεια δείχνει στεγνή. Η συσσώρευση νερού μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες.

Όταν η αμαρυλλίδα βρίσκεται σε πλήρη ανθοφορία, τα άνθη της θα διαρκέσουν για μεγαλύτερο διάστημα αν μεταφέρετε το φυτό σε ένα πιο δροσερό δωμάτιο τη νύχτα 13-18 βαθμούς Κελσίου και μακριά από το άμεσο φως του ήλιου στη διάρκεια της μέρας. Στους μεγάλους βολβούς μπορούν να βλαστήσουν δύο ή τρεις επιπλέον μίσχοι λουλουδιών.

Στηρίξτε το φυτό όταν δείτε πως ψηλώνει. Στηρίξτε το απαλά και προσέξτε μην τραυματιστεί ο βολβός όταν βυθίσετε το στήριγμα στο χώμα.

Να αφαιρείτε τα υπερώριμα άνθη γιατί αν τα αφήνετε στο φυτό εμποδίζεται οι παραγωγή νέων ανθέων.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΛΒΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ

Μετά την άνθιση κόβετε το ανθικό στέλεχος και αφήνετε τα φύλλα μέχρι να ξεραθούν φυσικά. Μόλις ξεραθούν τα φύλλα της ξεριζώστε τους βολβούς, καθαρίστε τους και διατηρήστε τους σε ξηρό, επαρκώς αεριζόμενο μέρος για την επόμενη χρονιά.

Αυτό το κάνουμε για να αφήσουμε τους βολβούς να ξεκουραστούν προκειμένου να διατηρήσουν τη βλαστικότητά τους σε υψηλά επίπεδα, γιατί όσο μένουν στο χώμα αναγκάζονται να έχουν δραστηριότητα και αυτό τους κουράζει.

Καλή απόλαυση με τη νέα αμαρυλλίδα σας!

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;

Εδώ θα μας βρείτε στα social media!!

Ελάτε στην παρέα μας για να δείτε περισσότερα, να γνωριστούμε και να συζητήσουμε!!!

Facebook

Instagram

Ίσως σας ενδιαφέρουν…