Βιολέτα (Ματτιόλα)

Το άνθος της προστασίας με… άρωμα κατάνυξης!

Βιολέτα

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Ένας θρύλος λέει ότι η μεγάλη μητέρα Θεά Κυβέλη, θεά της άγριας φύσης, των δημιουργικών δυνάμεων της Γης και της γονιμότητας, αγαπούσε παράφορα τον Άττις, ένα νέο με εκθαμβωτική ομορφιά. Η Θεά Κυβέλη τυφλωνόταν από ζήλια μέσα στο πάθος της αγάπης της. Ο Άττις, για να κατασιγάσει τη βασανιστική ζηλοτυπία της αγαπημένης του έφτασε στο σημείο να αυτοευνουχιστεί. Όταν το αίμα του έπεσε στη γη πολύχρωμες βιολέτες άνθισαν μεμιάς. Η Κυβέλη τυλίχτηκε σε σκοτεινή θλίψη και τον έθαψε μέσα σε θρήνους. Αργότερα τον ανάστησε.

Στον Χριστιανισμό οι βιολέτες συμβολίζουν την αρετή της ταπεινοφροσύνης και της σεμνότητας. Χρησιμοποιούνται για τον στολισμό του επιταφίου το βράδυ τις Μεγάλης Πέμπτης. Εκτός από τη διακριτική ομορφιά που προσθέτουν, γεμίζουν την εκκλησία με ένα λεπτό χαρακτηριστικό άρωμα που διαπερνά την ψυχή.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Η Βιολέτα έχει φαρμακευτικές ιδιότητες. Η ρίζα της έχει μια ουσία, που λέγεται βιολίνη. Από αυτή παράγουν ένα φάρμακο το οποίο προκαλεί εμετό. Από τα άνθη της κατασκευάζονται φάρμακα και σιρόπια για διάφορες ασθένειες του αναπνευστικού, όπως  βρογχίτιδα, συνάχι, κ.ά. Τα άνθη της χρησιμοποιούνται και στην αρωματοποιία, την ζαχαροπλαστική και την ποτοποιία.

Λέγεται πως μια γιρλάντα από βιολέτες που φοριέται γύρω από το κεφάλι αποτρέπει τη ζαλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμά είναι αυτό με τους Ρωμαίους όπου στόλιζαν τα τραπέζια με τα συμπόσια με βιολέτες, πιστεύοντας πως έτσι θα απέτρεπαν τη μέθη.

ΒΟΤΑΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Matthiola της οικογένειας Crucifarae, Μαντιά ή Ματτιόλα, η κοινή Βιολέτα. Συνηθίζεται να λέγεται Βιολέτα, αν και βιολέτες (βιόλες) λένε τους μενεξέδες. Η Ματτιόλα ή όπως συνηθίστηκε να λέγεται Βιολέτα ήταν το γαρίφαλο της εποχής του Σαίξπηρ. Είναι ένα πανέμορφο και ευωδιαστό, μονοετές ή διετές συνήθως , ανοιξιάτικο λουλούδι, πολύ εύκολο στην καλλιέργειά του. Το ύψος της κυμαίνεται 30-50εκ. Τα στενά γκριζοπράσινα φύλλα του έρχονται σε τέλεια αντίθεση με τα χρωματιστά του λουλούδια, δίνοντας φως και άρωμα σε κάθε σημείο του κήπου σας.

Τα χρώματα των λουλουδιών μπορεί να είναι λευκά, ροζ, φούξια, κόκκινα, μοβ, σε μονές ή υπέροχες διπλές ποικιλίες. Διακρίνονται σε 4 κατηγορίες ανάλογα με την εποχή που ανθίζουν. Της Άνοιξης είναι διετής και ανθεκτικές. Σχηματίζουν φυτά με διακλαδώσεις και φτάνουν σε ύψος 40 εκατοστών. Έχουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Οι Βιολέτες του Καλοκαιριού φτάνουν τα 45 εκατοστά ύψος και έχουν επίσης πολλά χρώματα. Είναι δυνατά φυτά, ελεύθερης άνθισης. Στην καλοκαιρινή κατηγορία θα βρούμε και Βιολέτες κατάλληλες για δρεπτά άνθη με στελέχη να φτάνουν τα 60 εκατοστά. Οι Φθινοπωρινές ανθίζουν από το καλοκαίρι έως το Φθινόπωρο. Οι χειμερινές είναι εξαιρετικά δυνατά φυτά και η άνθισή τους ξεκινά από Δεκέμβριο και μετά.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Η Βιολέτα αγαπάει τον ήλιο, αντέχει και στην ημισκιά, αλλά υποφέρει στην υπερβολική ζεστή και την άμεση ηλιοφάνεια του καλοκαιριού. Προτιμά τα καλά στραγγιζόμενα και πλούσια εδάφη με οργανική ουσία. Θα φανεί σκληρή στα ασβεστούχα εδάφη και εμφανίζεται ιδιαίτερα ανθεκτική για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές. Δεν αγαπά τα αργιλώδη εδάφη.

Ανθίζει περίπου 2μισι  μήνες μετά την σπορά της και οι αποστάσεις τελικής φύτευσης είναι 30 εκατοστά. Οι ανοιξιάτικες Βιολέτες σας θα καταστραφούν με τα πρώτα κρύα, οπότε συλλέξτε όλους τους σπόρους και ξεριζώστε τα ξερά φυτά.

ΠΟΤΙΣΜΑ

Δεν ποτίζουμε την Βιολέτα υπερβολικά και αφαιρούμε το πλεονάζον νερό από το πιατάκι, αν την καλλιεργούμε σε δοχεία,  για να αποφύγουμε μυκητιάσεις και την σήψη των ριζών της. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ποτίζουμε συχνότερα για να υπάρχει υγρασία.
Προτείνεται 2 φορές την εβδομάδα κατά την διάρκεια της Άνοιξης και κάθε 2 μέρες το καλοκαίρι. Σε περιόδους καύσωνα χρειάζεται καθημερινό πότισμα για να μην στεγνώνει το χώμα της.

ΛΙΠΑΝΣΗ

Η λίπανση της Βιολέτας με κοκκώδες λίπασμα στην αρχή της βλάστησης και στην αρχή της ανθοφορίας της θα την ενισχύσει βγάζοντας πολλαπλάσια άνθη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και υδατοδυαλιτό λίπασμα γενικής χρήσης σε μεγαλύτερη συχνότητα αλλά και πάλι στις συγκεκριμένες περιόδους.

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΜΟΣ

Οι Βιολέτες της Άνοιξης πολλαπλασιάζονται απευθείας με σπόρο. Οι σπόροι τους μοιάζουν με φασολάκια και περιέχουν δύο σειρές σπόρων που μοιάζουν με σπόρους πιπεριάς. Κόψτε αυτά τα φασολάκια μόνο όταν ξεραθούν πάνω στο φυτό και διατηρείστε τους σπόρους σε δροσερό και ξηρό μέρος μέχρι την επόμενη Άνοιξη. Για τις καλοκαιρινές Βιολέτες πραγματοποιούμε την σπορά την Άνοιξη και η άνθισή τους διαρκεί έως και το Φθινόπωρο. Αν κάνουμε την σπορά το καλοκαίρι έχουμε τις χειμερινές.

Οι σπόροι της χρειάζονται 2 εβδομάδες για να βλαστήσουν και 8 με 10 για να ανθοφορήσουν όπως αναφέραμε και παραπάνω. Παίρνουμε σπόρους από τα διπλά άνθη. Μετά από σχετικά πρόσφατες μελέτες έγινε κατανοητό πως τα σπορεία που έχουν ωχροπράσινο χρώμα στα πρώτα φύλλα τους είναι οι Βιολέτες με τα διπλά άνθη, ενώ εκείνα με το βαθύ πράσινο είναι με μονά άνθη.

ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΛΕΤΑΣ

Βοτρύτης. Τα φύλλα και τα βλαστάρια κιτρινίζουν και καταλήγουν στην ξήρανση. Όψη σταχτιάς σαπίλας και μουχλιάσματος. Καταπολέμηση με χαλκούχα και απολυμαντικά εδάφους.

Μικρομύκητες – Πλασμοδιφόρα. Ρίζες πρησμένες με υπερτροφία και εξογκώματα. Καταπολέμηση με απολυμαντικά εδάφους. Τα εξογκώματα δεν έχουν σκουλήκια και για αυτό δεν συγχέουμε την ασθένεια με το πατάκιασμα που τα φυτά κιτρινίζουν και γίνονται καχεκτικά.

Γάγγραινα (βακτήρια). Προσβάλλεται ο λαιμός του φυτού, σκουραίνει και η βλάβη προχωράει προς τα πάνω. Τα φύλλα γίνονται καστανά και το φυτό καταστρέφεται τάχιστα. Καταπολέμηση με απολύμανση εδάφους.

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή για χαμηλές μπορντούρες στον κήπο, ιδανική για παρτέρια και γλάστρες. Φυτέψτε ποικιλίες διαφορετικών αποχρώσεων για ακόμα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Μπορείτε να τις βάλετε σε βάζα στο σπίτι σας και να μεταφέρετε το υπέροχο άρωμά τους στον χώρο σας.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:

Η Βιολέτα δεν αγαπά τον αέρα. Φυτέψτε την σε σημείο απάνεμο.

Όταν μεγαλώσει αρκετά μπορείτε να της προσφέρετε στήριξη με μικρά ξυλάκια.

Το κορφολόγημα δίνει περισσότερα και μικρότερα άνθη αν θέλετε, αλλά δεν είναι απαραίτητο.

Να αφαιρείτε τα απανθισμένα άνθη για παράταση της ανθοφορίας.

Λιπαίνουμε την βιολέτα μόνο κατά την έναρξη της ανθοφορίας και επαναλαμβάνουμε μόνο στην περίπτωση που βρίσκεται σε φυτοδοχείο. Να μην φυτεύεται σε αργιλώδη εδάφη γιατί δεν θα αντέξει.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;

Εδώ θα μας βρείτε στα social media!!

Ελάτε στην παρέα μας για να δείτε περισσότερα, να γνωριστούμε και να συζητήσουμε!!!

Facebook

Instagram

Ίσως σας ενδιαφέρουν…