Τα 10 καλύτερα ανοιξιάτικα βολβώδη φυτά και η φροντίδα τους

Τα ανοιξιάτικα βολβώδη φυτά είναι εδώ και διεκδικούν δυναμικά μία θέση στην καρδιά σας!

Οι ανοιξιάτικοι βολβοί είναι μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή κατηγορία καλλωπιστικών φυτών με πανέμορφα λουλούδια, που μας χαρίζουν την εντυπωσιακή ανθοφορία τους.

Ας δούμε μερικά από αυτά και το πώς φροντίζουμε και καλλιεργούμε βολβούς!

Γλαδιόλα

1. Γλαδιόλα – Gladiolus

Οι ανοιξιάτικοι βολβοί έχουν στην πρώτη επιλογή την Γλαδιόλα!  Ρομαντικό βολβώδες λουλούδι με πράσινα σπαθοειδή, μυτερά φύλλα και  πανέμορφα άνθη, που μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος το ένα μέτρο. Τα χρώμα των λουλουδιών του ποικίλει: λευκό, μωβ, κίτρινο, κόκκινο πορτοκαλί με εντυπωσιακές  διχρωμίες. Η γλαδιόλα πολλαπλασιάζεται με κορμό, ένα είδος υπόγειου βολβού με χαρακτηριστικό σχήμα.

Αγάπανθος

2. Αγάπανθος – Agapanthus

Ο Αγάπανθος είναι ένας ανοιξιάτικος βολβός, από τα πιο εντυπωσιακά φυτά, ποώδης αειθαλής, γνωστός ως κρίνος της Αφρικής. Είναι ένα από τα κατ’ εξοχήν καλλωπιστικά φυτά, ιδανικό για να δώσει χρώμα στο μπαλκόνι, τη βεράντα ή τον κήπο. Συχνά χρησιμοποιείται σε συνθέσεις σε βραχόκηπους και σε παραθαλάσσιες φυτεύσεις και σε χαμηλές μπορντούρες. Τα φύλλα του είναι καταπράσινα, επιμήκη και δερματώδη, ενώ τα λουλούδια του είναι μπλε ή λευκά σε σχήμα κώνου. Για την καλύτερη ανάπτυξή του χρειάζεται ήπιο κλίμα και ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης.

Ντάλια

3. Ντάλια – Dahlia

Οι ανοιξιάτικοι βολβοί έχουν στην λίστα τους και την Ντάλια η οποία είναι ένα εντυπωσιακό φυτό με κονδυλώδεις ρίζες και υπέροχα λευκά, κρεμ, κίτρινα, ροζ, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινα και πορφυρά λουλούδια. Οι βλαστοί του είναι μαλακοί και εύθραυστοι στον αέρα και για αυτό αν ξεπεράσουν σε ύψος τα 20-30 εκατοστά θα πρέπει οπωσδήποτε να υποστηριχθούν. Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες Ντάλιας με διαφορετικά ύψη βλαστού, που φτάνουν έως και τα δύο μέτρα. Για καλύτερη ανθοφορία χρειάζονται καλό σύστημα αποστράγγισης και σκιερές ή ημισκιερές θέσεις, προστατευόμενες από αέρα. Η φροντίδα του εδάφους πριν τη φύτευση είναι σημαντική: μία ανάμειξη οργανικού λιπάσματος με άμμο, τύρφη ή κοπριά, και πολύ καλή αποστράγγιση.   Ένα “μυστικό” για τις Ντάλιες: μην βρέχετε το φύλλωμα. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε αυτό για αυτό και πάντα ποτίζετε στην βάση του φυτού ώστε το νερό να κατευθύνεται αποκλειστικά στο χώμα.

Αστίλβη

4. Αστίλβη – Astilbe

Αναφερόμενοι στους ανοιξιάτικους βοβλβούς, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την Αστίλβη, ένα αυτοφυές είδος, που περιλαμβάνει πάνω από 18 ποικιλίες με καταπράσινο φύλλωμα που μοιάζει με φτέρη και φουντωτά λουλούδια, που αναπτύσσονται στο επάνω μέρος των βλαστών.  Το ύψος της ποκίλει από 30 εκατοστά έως και  1,5 μέτρο. Χρειάζεται αραιό πότισμα, πολύ καλή αποστράγγιση και  κόψιμο των ξερών λουλουδιών, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες για την έντονη ανθοφορία της. 

Κάνα

5. Κάνα– Canna, Indian shot, Sierra Leone arrowshoot

Από τους τροπικούς ανοιξιάτικους βολβούς, φυτά με εντυπωσιακά κίτρινα, πορτοκαλί ή κόκκινα λουλούδια, με μεγάλα πράσινα ή χάλκινα λεπτά φύλλα, που βγαίνουν από ένα κεντρικό βλαστό. Υπάρχουν ποικιλίες με δίχρωμα λουλούδια σε πολύ ενδιαφέροντες συνδυασμούς. Η άνθηση που ξεκινά τον Ιούνιο, αποτελείται από μεγάλα βαθυκόκκινα άνθη που βγαίνουν από τη βάση του φυτού. Το χώμα πρέπει να είναι καλώς στραγγιζόμενο. Ιδανική για φυτεύσεις παρτεριών και για γλάστρες!

Κάλλα

6.Κάλλα (Κρίνος) – Calla

Είναι από τους πιο όμορφους ανοιξιάτικους βολβούς με πανέμορφα λουλούδια σε κίτρινο, μωβ, ροζ, κόκκινο και πορφυρό χρώμα, που θυμίζουν κρίνα με μεγάλα πράσινα λογχοειδή φύλλα. Η πιο γνωστή ποικιλία Κάλλας είναι είναι η γνωστή ως κρίνος της Παναγίας, με τα λευκά άνθη. Κατάλληλο για γλάστρες και παρτέρια για πιο χαμηλές μπορντούρες.

Παιώνια

7. Παιώνια – Paeonia

Φυλλοβόλα, πολυετή φυτά. Από όλους τους ανοιξιάτικους βολβούς θεωρείται σύμβολο τύχης, ρομαντισμού και ευημερίας, που συναντώνται σε δυο κατηγορίες ποώδη και θαμνώδη. Το μέγιστο ύψος για τα ποώδη είδη φτάνει τα εξήντα εκατοστά, ενώ για τα θαμνώδη και τα δενδρώδη το ένα και ενάμισι μέτρο αντίστοιχα. Τα φύλλα του φυτού είναι μεγάλα, δερματώδη, γυαλιστερά, λογχοειδή έως και παλαμοειδή. Τα άνθη είναι μεγάλου μεγέθους, μονά η διπλά, μονόχρωμα ή δίχρωμα, σε αποχρώσεις κόκκινου, ροζ, κίτρινου, πορτοκαλί, λευκού και σε όλους τους πιθανούς συνδιασμούς. Ευδοκιμεί σε εδάφη γόνιμα, υγρά, καλά αποστραγγιζόμενα, σε ηλιόλουστες έως ημισκιερές θέσεις φύτευσης. Χρειάζεται λίπανση και πότισμα σε τακτά χρονικά διαστήματα για μια καλής ποιότητας, παρατεταμένη ανθοφορία.

Λίλιουμ

8.Λίλιουμ – Lilium

Ένα από τα δημοφιλή ανοιξιάτικα βολβώδη λουλούδια που ξεχωρίζει από τα μεγάλα και εντυπωσιακά άσπρα, ροζέ, πορτοκαλί, κόκκινα και κίτρινα κρίνα τους. Λατρεύουν την ηλιοφάνεια και το αφράτο έδαφος, πλούσιο σε περλίτη με καλή αποστράγγιση. Σε περίπτωση που προσβληθεί από τον μύκητα βοτρύτη ψεκάζουμε το φύλλωμα με διάλυμα χαλκού. Τα λίλιουμ πολλαπλασιάζονται με βολβό.
Κατάλληλο για γλάστρες και χαμηλές μπορντούρες στον κήπο ή για παρτέρια.

Μιγκέ

9.Μιγκέ – Το κρίνο της κοιλάδας (Convallaria majalis)

Ποώδες, πολυετές φυτό μικρού μεγέθους, που φτάνει τα τριάντα εκατοστά. Τα  φύλλα του είναι γυαλιστερά, λεία και λογχοειδή, ενώ τα άνθη του καμπανοειδή, αρωματικά, σε ροζ ή λευκό χρώμα. Προτιμά τα γόνιμα, υγρά και καλά στραγγιζόμενα εδάφη και αναπτύσσεται σε ημισκιερές αλλά και σκιερές θέσεις φύτευσης. Οι απαιτήσεις του σε ποτίσματα είναι λίγες και η αντοχή του στο ψύχος είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Γλοξίνια

10. Γλοξίνια – Gloxinia

Είναι ένα μικρό και πανέμορφο πολυετές κονδυλοφόρο λουλούδι, με μεγάλα καμπανοειδή άνθη σε μοναδικά χρώματα. Ιδιαίτερα όμορφα είναι και φύλλα του, με χαρακτηριστική βελούδινη υφή. Για πλούσια ανθοφορία, προτιμήστε ημισκιερές θέσεις, λίγες λιπάνσεις, μέτριας συχνότητας ποτίσματα και στραγγιζόμενα εδάφη. Αποφύγετε να ψεκάζετε τα φύλλα και φροντίστε για την καλή αποστράγγιση του χώματος.

Σχετικά με τους ανοιξιάτικους βολβούς

Τα ανοιξιάτικα βολβώδη φυτά λατρεύουν τα ηλιόλουστα ή ημισκιερά σημεία, αλλά και τα προστατευόμενα μέρη, καθώς τα λουλούδια τους είναι ευαίσθητα στους δυνατούς ανέμους και φυτεύονται σε συστάδες, με σωστή διάταξη, μπροστά τα πιο χαμηλά φυτά και πίσω τους τα πιο ψηλά, για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Αν φυτεύουμε βολβούς σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι, προτιμούμε σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό, προσέχοντας το βάθος(συνήθως 5-15 εκατοστών) και τον τρόπο τοποθέτησης ( με τη μύτη προς τα επάνω). Αφού φυτέψουμε τους βολβούς, τους καλύπτουμε με χώμα και ποτίζουμε ελαφρά, διατηρώντας μία σχετική υγρασία.

Ανοιξιάτικοι βολβοί και πότισμα

Όταν τα φυτά αρχίζουν να αναπτύσσονται, ποτίζουμε μια φορά την εβδομάδα και δυο φορές την εβδομάδα κατά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

Ανοιξιάτικοι βολβοί και λίπανση

Μία κουταλιά της σούπας πλήρους λιπάσματος, κατά την φύτευση των βολβωδών φυτών αρκεί. Η υπερβολική λίπανση των βολβωδών φυτών μπορεί να προκαλέσει μειωμένη ανθοφορία και σάπισμα στο βολβό.

Ανοιξιάτικοι βολβοί και προστασία από ασθένειες και έντομα

Συνήθως τα ανοιξιάτικα βολβώδη φυτά προσβάλλονται από το έντομο της μελίγκρας, του θρίπα καθώς και τον τετράνυχο. Ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα τριμμένου σαπουνιού, μία φορά το μήνα ή με διάλυμα μαγειρικής σόδας και ποτίζουμε τη ρίζα με διάλυμα θειικού χαλκού (1 κουταλιά του γλυκού γαλαζόπετρας σε ένα λίτρο νερό).

Διατήρηση των βολβών

Μόλις ξεραθεί το άνθος των βολβωδών φυτών, διακόπτουμε το πότισμα και σταδιακά βγάζουμε τους βολβούς από το χώμα, καθαρίζοντας τους. Τους τοποθετούμε σε σκιερό χώρο με καλό αερισμό για να στεγνώσουν. Αποθηκεύουμε τους βολβούς μέσα σε χάρτινα κουτιά, φροντίζοντας να ανοίγουμε μικρές τρύπες για να αποφύγουμε την υγρασία και την πρόωρη βλάστηση.

Είμαστε στην διάθεσή σας για την δημιουργία του δικού σας παράδεισου!

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;

Εδώ θα μας βρείτε στα social media!!

Ελάτε στην παρέα μας για να δείτε περισσότερα, να γνωριστούμε και να συζητήσουμε!!!

Facebook

Instagram

Ίσως σας ενδιαφέρουν…