Δάφνη η Ευγενής

Το δέντρο της καθαρότητας του Νου και της Ψυχής

Δάφνη

Η νεαρή νύμφη Δάφνη, η πανέμορφη κόρη της Γαίας και του Θεού των ποταμιών Πηνειού, είχε αφιερώσει τη ζωή της στην Θεά Άρτεμη. Η κόρη της ύλης και του ζωοποιού ρευστού ήταν κυνηγός. Τριγυρνούσε στην παρθένα φύση επιθυμώντας να μείνει αιώνια, αγνή, αυτούσια, θέλοντας να μοιάσει της Αρτέμιδος.

Ο Θεός του Φωτός, Απόλλωνας, ο πιο όμορφος από Θεούς και ανθρώπους, θαμπώθηκε από την αγνή ομορφιά της, μα αυτή δεν καταδέχτηκε ούτε ένα βλέμμα να του ρίξει.
Εκείνος, τρέχει πίσω της στα δάση και το κυνηγητό φουντώνει.
Εκείνη, έτρεχε με όλη της τη δύναμη από φόβο και εκείνος, έτρεχε πίσω της, ακούραστος, από έρωτα.

Νιώθοντας η Δάφνη πως την εγκαταλείπουν οι δυνάμεις της προσεύχεται στον πατέρα της να αλλάξει η όμορφη θωριά της για να λυτρωθεί από την περιπέτεια της.

«Σαν τέλειωσε η προσευχή, μούδιασε το κορμί της,
Φλοιός λεπτός της κάλυψε τα δροσερά της στήθη.
Τα χέρια έγιναν κλαδιά και τα μαλλιά της φύλλα,
τα πόδια της τα γρήγορα στη Γη βαθιά ριζώσαν
Το πρόσωπό της σκέπασε η φυλλωσιά του θάμνου
και απ’ όλη της την ομορφιά απέμεινε η λάμψη.»

Έτσι ο Απόλλων πιάνει τελικά τη Δάφνη, αλλά με άλλη μορφή. Αγκάλιασε τον κορμό της, έκοψε μερικά κλαδιά και έπλεξε ένα στεφάνι που φόρεσε στα μαλλιά του σε ανάμνηση της ομορφιάς της και του έρωτά του για αυτήν.

Ο Απόλλωνας έκανε τη δάφνη ιερό του φυτό. Καθιέρωσε την απονομή  δάφνινου  στεφανιού στους πρωταθλητές και σε όσους υπερείχαν σε διάφορα επίπεδα. Στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες όλοι οι νικητές στεφανώνονταν με δάφνινο στεφάνι.

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΔΑΦΝΗ – «ΑΡΧΑΙΟ ΚΑΙ ΚΑΛΟΒΟΛΟ»

Η δάφνη δεν είναι ούτε δικοτυλήδονο, ούτε μονοκοτυλήδονο, αλλά ανήκει σε μια ομάδα ακόμα παλαιότερη, τα μανολιοειδή. Τα μανολιοειδή ή παλαιοδικοτυλήδονα είναι μια ομάδα κάπως πρωτόγονων αγγειόσπερμων ή ανθοφόρων φυτών. Είναι απομεινάρια ενός παλιού μεσογειακού οικοσυστήματος, του δαφνοδάσους, που πλέον έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Η δάφνη είναι πολύ εύκολη στην καλλιέργεια! Ευδοκιμεί στον ήλιο, αλλά και στην ημισκιά. Είναι ανθεκτική σε όλα τα είδη εδαφών και «τρέφει» μια προτίμηση σε ουδέτερα προς αλκαλικά εδάφη. Αντέχει στην ξηρασία,. Οι απαιτήσεις της σε λίπανση είναι μέτριες.

Είναι ένα δέντρο αργής ανάπτυξης.

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ

Το φυτό μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο, ο οποίος συλλέγεται το Φθινόπωρο από τους ώριμους καρπούς, πλένεται και φυτεύεται σε υγρή άμμο για περίπου 3-4 μήνες μέχρι να βλαστήσει. Μεταφυτεύεται σε κανονικό χώμα μέχρι να φτάσει ένα καλό μέγεθος για την οριστική του θέση. Μπορεί επίσης να πολλαπλασιαστεί βλαστητικά με μοσχεύματα ημιώριμου ξύλου αργά το καλοκαίρι, νωρίς το φθινόπωρο, ή ευκολότερα με καταβολάδες που μπορούν να γίνουν το φθινόπωρο και ν’ αποκοπούν την άνοιξη, ή με διαίρεση των παραφυάδων με πριόνι, καλύτερα τις ψυχρότερες εποχές.

ΦΥΤΕΨΤΕ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΑΦΕΘΕΙΤΕ ΣΤΑ «ΘΑΥΜΑΤΑ» ΤΗΣ

Είναι πολύ εύκολο να έχετε δάφνη στο σπίτι σας γιατί είναι ένα δέντρο που αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε γλάστρα. Ας πούμε λίγα πράγματα για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και τί μπορείτε να κάνετε με τα φύλλα και τους καρπούς της.

Τι περιέχει το φυτό:

Τα φύλλα και οι καρποί είναι αρωματικά με γεύση υπόπικρη. Αν τα μασήσουμε θα αισθανθούμε ζέστη και άφθονο σάλιο. Οι ράγες περιέχουν 25% λιπαρό έλαιο και μέχρι 3% αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από κινεόλη, γερανιόλη και λιναλόλη. Περιέχουν ακόμη δαφνίνη, δαφνόνη, κερί, ρητίνη, άμυλο, κομμιώφες εκχύλισμα, βασορίνη, λευκωματίνη και σάκχαρο. Τα φύλλα είναι πλούσια σε αιθέριο έλαιο που περιέχει 45% κινεόλη, μια πικρή ουσία και τανίνη.

Ιδιότητες:

Στυπτικό, αντιδιαρροϊκό, διουρητικό
Το αφέψημα ή το έγχυμα των φύλλων της χρησιμοποιείται σαν πεπτικό τονωτικό, καταπολεμά τον μετεωρισμό, τη δυσπεψία, τους κολικούς των εντέρων, τη διάρροια ενώ είναι άριστο διουρητικό και δρα κατά των εντερικών παρασίτων.

Ο χυμός από κοπανισμένα «δαφνοκούκουτσα» μέσα στο αυτί θεραπεύει το «βούισμα»

Βοηθά στην ομαλοποίηση της χολής αλλά και της ομαλής εμμήνου ρύσεως των γυναικών.

Επίσης είναι χωνευτικό αλλά και χαλαρωτικό, ιδανικό για την ηρεμία πριν τον ύπνο.

*Αναλγητικό
*Αντιπαρασιτικό (ψείρες, τσιμπούρια κ.α.)
*Αντιπαροξυσμικό
*Αντισπασμωδικό
*Δερματικές παθήσεις
*Διεγερτικό
*Διουρητικό
*Δυσπεψία
*Εμμηναγωγό
*Ενάντια στην πρόκληση πληγών
*Ερεθιστικό δέρματος
*Εφιδρωτικό
*Καταπραϋντικό
*Καταρροή
*Οίδημα
*Παράλυση
*Πληγή
*Ρευματικά
*Στομαχικές παθήσεις
*Στυπτικό- Αιμοστατικό
*Τονωτικό
*Υστερία

Πώς να φτιάξετε το δικό σας έλαιο δάφνης

Το δαφνέλαιο μπορούμε να το παρασκευάσουμε παίρνοντας καρπούς και φύλλα που τα χτυπάμε στο γουδί. Κατόπιν τα βάζουμε μέσα ελαιόλαδο. Αναλογία βοτάνου – ελαιόλαδου 1:4.
Το αφήνουμε σε φωτεινό μέρος για 3 μήνες και είναι έτοιμο! (κατά διαστήματα ανακινούμε καλά το δοχείο μας)

Μαλλιά

Το δαφνέλαιο σταματάει την τριχόπτωση, και μαυρίζει το μαλλί. Πλούσιο σε βιταμίνη Ε και λιπαρά οξέα, ενισχύει τη δομή της τρίχας, θρέφει και δίνει λάμψη στα μαλλιά, δρα κατά της πιτυρίδας και αναγεννά τα κατεστραμμένα μαλλιά.

Βάλτε το δαφνέλαιο στα μαλλιά σας κάνοντας μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής και αφήστε το για μερικές ώρες. Για να το ξεβγάλετε εύκολα, βάλτε κατευθείαν σαμπουάν στα μαλλιά σας χωρίς νερό και μετά λουστείτε κανονικά.  

Μύες

Ιδανικό για τους πιασμένους μύες και ειδικά στην τενοντίτιδα, στην αρθρίτιδα, ρευματισμούς, διάστρεμμα και θλάσεις.

Το αιθέριο έλαιο δάφνης είναι καταπληκτικό για τους πόνους και τα άλγη του σώματος όταν χρησιμοποιείται σε προϊόντα μασάζ (4-6 σταγόνες σε περίπου 15ml λάδι βάσης για ένα μασάζ σώματος. Χρησιμοποιήστε λιγότερο λάδι για μικρότερη περιοχή του σώματος). Χαλαρωτικό και κατά των τραβηγμάτων, σε περίπτωση που νιώσετε κάποιον πόνο (από κούραση, γυμναστική κλπ). Υπό μορφή καταπλάσματος το χρησιμοποιούμε σε μώλωπες και το αιθέριο έλαιο αναμεμιγμένο σε ένα έλαιο βάση για μασάζ σε περιπτώσεις θωρακικών λοιμώξεων, βήχα, δύσκαμπτων μυών και διαστρεμμάτων.  Ένα καλό μασάζ με το παραπάνω μείγμα καταπραΰνει πόνους σε μυς και αρθρώσεις.

Ψυχή

Η δάφνη σε ψυχολογικό επίπεδο δρα κατά της μελαγχολίας. Ρίξτε μερικές σταγόνες του αιθέριου ελαίου σε ένα ρεσό αρωματικών χώρου. Η μυρωδιά που θα διαχυθεί θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε.

Αν κάποιο έλαιο πρέπει να είναι στα ράφια του φαρμακείου μας, η δάφνη είναι καλή επιλογή! Φυτέψτε και απολαύστε όλα όσα σας χαρίσει αυτό το αρχαίο δέντρο!

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;

Εδώ θα μας βρείτε στα social media!!

Ελάτε στην παρέα μας για να δείτε περισσότερα, να γνωριστούμε και να συζητήσουμε!!!

Facebook

Instagram

Ίσως σας ενδιαφέρουν…