Γλαδιόλα

Το γενέθλιο άνθος του Αυγούστου που συμβολίζει την ηθική ακεραιότητα, τη δύναμη και τη συλλογική αγάπη!

Γλαδιόλα

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Η Γλαδιόλα συμβολίζει την ηθική ακεραιότητα και τη συλλογική αγάπη, το σθένος και τη δύναμη του χαρακτήρα. Το άνθος της Γλαδιόλας συμβολίζει την ανάμνηση. Επίσης, εκφράζει το πάθος λέγοντας στον παραλήπτη ότι “διαπερνά την καρδιά”. Το άνθος της είναι το γενέθλιο άνθος του Αυγούστου.

Δεν είναι τυχαίο που το όνομα της προέρχεται από τη λατινική λέξη gladius, που σημαίνει σπαθί, ξίφος. Άλλωστε, η επιστημονική ονομασία του φυτού είναι Ξιφίον και όχι άδικα, αφού τα φύλλα της μοιάζουν με λεπίδα σπαθιού.

Η Γλαδιόλα θεωρείται το συμβολικό λουλούδι των Ρωμαίων μονομάχων. Μάλιστα, αρχαίοι ρωμαϊκοί θρύλοι αναφέρουν ότι οι Γλαδιόλες είχαν ακόμη και μαγικές δυνάμεις! Μπορούσαν να κάνουν αήττητο τον μονομάχο που θα τις έχει πάνω του την ώρα της μάχης.

Σύμφωνα με το μύθο του Οβίδιου, το αγαπημένο μέρος της Θεάς της γονιμότητας και της Άνοιξης, Δήμητρας, -την οποία οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν Ceres- ήταν ένα Ιερό Δάσος κοντά στη Θεσσαλία.

Ένας εγωιστής και εύπορος άντρας που ονομαζόταν Ερυσίχθονας, ζούσε εκεί κοντά και αφειδώς μάζευε καυσόξυλα από τα δέντρα του Ιερού Δάσους. Όταν οι υπηρέτες του Ερυσίχθονα, έχοντας διαπιστώσει την αλόγιστη καταστροφή των δέντρων εξαιτίας της πλεονεξίας του, προσπάθησαν να τον μεταπείσουν για την άσκοπη κοπή τόσων δένδρων, εκείνος πήρε το κεφάλι ενός άντρα με το σπαθί του και από το αίμα του η Δήμητρα έκανε να ξεπηδήσουν μικρά φυτά σε σχήμα ξίφους που τα ονόμασε Γλαδιόλες.

Η Θεά Δήμητρα τιμώρησε τον Ερυσίχθονα διατάζοντας την Πείνα(το Λιμό) να μπει στο σώμα του. Αυτός αδυνατώντας να βρει αρκετή τροφή για να ικανοποιήσει την όρεξή του, πούλησε την κόρη του για ν’ αγοράσει περισσότερη τροφή. Η κόρη του δραπέτευσε στο δάσος, και η Δήμητρα τη μεταμόρφωσε σε φυτό Γλαδιόλας για να φροντίζει τον άντρα που σκοτώθηκε από τον πατέρα της.

Όταν ο Ερυσίχθονας δεν μπορούσε να βρει πλέον τροφή και δεν είχε άλλα χρήματα, η επιθυμία του για τροφή ήταν τόσο δυνατή, που η Πείνα τον οδήγησε να φάει τον εαυτό του.

ΒΟΤΑΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η Γλαδιόλα είναι ένα πανέμορφο βολβοειδές λουλούδι. Πρόκειται για μονοκοτυλήδονο φυτό της οικογένειας των ιριδιδών (Iridaceae) με πολυάριθμες ποικιλίες και πάρα πολλά χρώματα. Αν και βολβόριζο φυτό, στην πραγματικότητα το υπόγειο μέρος του δεν είναι βολβός, αλλά τυπικός κορμός. Το ύψος του φτάνει το 1 μέτρο.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ Ή ΣΤΗΝ ΓΛΑΣΤΡΑ

Για τα άνθη της Άνοιξης φυτεύεται το Φθινόπωρο, αλλά αυτά τα άνθη είναι λιγότερα και μικρότερα. Για τα άνθη του καλοκαιριού φυτεύεται την Άνοιξη! Έχουμε μεγαλύτερή και πλουσιότερη ανθοφορία!

Η φύτευση των βολβών γίνεται το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο, (όταν δεν θα υπάρχει κίνδυνος παγετού), σε βάθος 15εκ. και συνήθως, ανθίζουν 12 εβδομάδες μετά τη φύτευση. Αν κάνετε ομαδική φύτευση σε κήπο φροντίστε να γίνει διαδοχικά, ανά 15 ημέρες, προκειμένου να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός, γιατί οι Γλαδιόλες έχουν την τάση να εμφανίζουν αυτό το φαινόμενο, αλλά και για να πετύχετε συνεχή άνθιση. Αν φυτέψετε σε μεγάλη γλάστρα μπορείτε να βάλετε πάνω από ένα βολβό.

Σαν έναν εμπειρικό κανόνα να έχετε υπόψη σας ότι οι βολβοί της Γλαδιόλας χρειάζονται φυτευτικό χώρο τριπλάσιο της διαμέτρου τους. Για παράδειγμα, ένας βολβός διαμέτρου 5 εκατοστών θα πρέπει να φυτευτεί σε μια τρύπα βάθους 15 εκατοστών και διαμέτρου 15 εκατοστών. Οι βολβοί που φυτεύονται πολύ ρηχά είναι πολύ πιθανόν να πέσουν από το βάρος τους κατά την διάρκεια της ανθοφορίας.

Προτιμά τα θερμά, πλούσια σε οργανική ουσία, αμμώδη και καλά στραγγιζόμενα εδάφη.

Αγαπά τον ήλιο και έχει ανάγκη από απευθείας ηλιακό φως για τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα.

ΠΟΤΙΣΜΑ

Ποτίζετε κάθε εβδομάδα την Άνοιξη και κάθε 2-3 μέρες το καλοκαίρι. Μην το παρακάνετε με το νερό γιατί κινδυνεύει ο βολβός από σήψη από μύκητες. Θα ήταν πολύ ευεργετικό για την Γλαδιόλα σας να σκαλίζετε συχνά το χώμα της για να αερίζεται. Προσοχή όμως! Μην σκαλίζεται όταν είναι εντελώς στεγνό, ή λασπώδες.

ΛΙΠΑΝΣΗ

Η λίπανση για την Γλαδιόλα είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της άνθισης. Να είστε προσεκτικοί όμως στην ποσότητα λιπάσματος που θα βάλετε γιατί κινδυνεύει να καεί. Το άζωτο βοηθά στο χρώμα του φυλλώματος και το μέγεθος των ανθέων. Το φώσφορο και το κάλιο στην ωρίμανση και την αντοχή των στελεχών. Προτείνεται λίπανση με υγρό λίπασμα μία φορά τον μήνα αφού δούμε τα 2,3 πρώτα φύλλα να ξεπροβάλλουν.

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ

Τα βολβίδια τα οποία αναπτύσσονται καθώς μεγαλώνει το φυτό μας είναι η βασική μέθοδος πολλαπλασιασμού. Είναι ανάγκη να καλλιεργηθούν τουλάχιστον 3 χρόνια προκειμένου να φτάσουν στο κατάλληλο μέγεθος για να δώσουν μια νέα ταξιανθία.

Η Γλαδιόλα πολλαπλασιάζεται και με σπόρο, όμως αργεί να αναπτυχθεί και να ανθίσει.

ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΓΛΑΔΙΟΛΑΣ

Ξερά μέρη στο φυτό, βούλες κοκκινωπές ή καστανοκόκκινες που εξαπλώνονται από το εξωτερικό μέρος του φύλλου προς το εσωτερικό είναι σεπτόρια-μικρομύκητες. Η καταπολέμηση γίνεται με χαλκούχα σκευάσματα.

Κάμπιες που τρώνε τα φύλλα (πυραούστα): Καταπολέμηση με οργανοφωσφορικά.

Σταχτιά σαπίλα και μούχλα. Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια. Προσβάλλει τα φύλλα και τους νέους βλαστούς. Αρχικά κιτρινίζουν και στην συνέχεια ξεραίνονται. Καταπολέμηση με χαλκούχα και απολύμανση εδάφους.

Βούλες στα φύλλα που ασπρίζουν και απλώνονται με αποτέλεσμα την ξήρανσή τους. Κάτω από τα φύλλα παρατηρείται σταχτιά μούχλα. Οι βολβοί και τα φύτρα είναι επίσης προσβεβλημένα. Μια όψης ξερής σαπίλας (σκληρώτιο). Καταπολέμηση με απολυμαντικά εδάφους.  

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Είναι ιδανική για δρεπτά άνθη! Τα βάζετε σε βάζα με νεράκι για την διακόσμηση του σπιτιού σας!

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;

Εδώ θα μας βρείτε στα social media!!

Ελάτε στην παρέα μας για να δείτε περισσότερα, να γνωριστούμε και να συζητήσουμε!!!

Facebook

Instagram

Ίσως σας ενδιαφέρουν…