Φίκος Μπέντζαμιν – 6 μυστικά που λίγοι γνωρίζουν!
Ένας πανέμορφος και ισχυρός «απολυμαντής»!
Το θαμνόδεντρο Ficus Benjamina, γνωστό και ως Μπενζαμίνη, αλλά και ως κλαίουσα, είναι ένα είδος συκής που γίνεται ένα επιβλητικό δέντρο όταν μεγαλώσει στο φυσικό του περιβάλλον. Στα σπίτια αναπτύσσεται τάχιστα και ζει πολλά χρόνια.
ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΜΠΕΝΤΖΑΜΙΝ
Το φουντωτό του φύλλωμα απλώνεται σε όλο το μήκος των μίσχων του. Έχει την ιδιαιτερότητα να εξουδετερώνει την φορμαλδεΰδη (μονωτικά υλικά και κόλλα των μοκετών, καπνός τσιγάρου, ταπετσαρίες, παρκέ, βερνίκια νυχιών, έπιπλα από συσσωματωμένα μόρια, μαρκαδόροι, βαφές) καθώς και το ξυλόλιο (βαφές, κεριά, μελάνια) και την αμμωνία (προϊόντα καθαρισμού). Η ποικιλία Ficus Alii είναι εξίσου δραστική κατά της φορμαλδεΰδης και του ξυλόλιου, αλλά και κατά του βενζόλιου (αρωματικά χώρου, βαφές, προϊόντα καθαρισμού), του τουλουόλιου (μονωτικός αφρός, αποσμητικά) και του τριχλωραιθυλενίου (υφάσματα που χρειάζονται στεγνό καθάρισμα, εντομοκτόνα). Η ποικιλία D. Fragrans απορροφά το ξυλόλιο, το τριχλωραιθυλένιο και την φορμαλδεΰδη. Η D. Marginata δρα αποτελεσματικά κατά του ξυλόλιου. Αλλά και όλα τα υπόλοιπα είδη έχουν ισχυρές απολυμαντικές ικανότητες.
Η ΣΩΣΤΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΝΤΖΑΜΙΝ
Πότισμα και υγρασία της ατμόσφαιρας
Το Μπέντζαμιν χρειάζεται πότισμα κάθε 2 με 3 ημέρες το καλοκαίρι, ανάλογα με την θερμοκρασία, και κάθε εβδομάδα τον χειμώνα. Όταν η ατμόσφαιρα γίνεται ξηρή και θερμή, ψεκάστε τακτικά το φύλλωμά του, προκειμένου να εμποδίσετε τις επιθέσεις μελίγκρας, κοκκοειδών και αλευρωδών – παράσιτα που λατρεύουν όλα τους το ξηρό κλίμα.
Θερμοκρασία
Μια θερμοκρασία μεταξύ 20ο και 25οC το καλοκαίρι είναι η ιδανική το μπέντζαμιν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να προσαρμοστεί και σε πιο θερμά σημεία έξω από το σπίτι, ειδικά αν είναι δυτικά. Τον χειμώνα δεν αντέχει τον παγετό και το υπερβολικό κρύο και καλό θα ήταν να το προστατεύετε αν το έχετε σε εξωτερικό χώρο. Η ιδανική θερμοκρασία θα ήταν μέχρι 17οC.
Φωτεινότητα
Ο Φίκος Μπέντζαμιν αγαπά τα ξηρά φωτεινά μέρη και δεν τον ενοχλεί καθόλου η άμεση έκθεση στο ηλιακό φως. Όταν το φως δεν είναι αρκετό, στρέφει τα κλαδιά τους προς την κατεύθυνση της φωτεινής πηγής με αποτέλεσμα να μην μεγαλώνει ομοιόμορφα.
ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΛΙΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΦΙΚΟΥ ΜΠΕΝΤΖΑΜΙΝ
Η γρήγορη ανάπτυξή του απαιτεί συχνή μεταφύτευση. Κάθε χρόνο όταν το φυτό είναι μικρό και στην συνέχεια, κάθε 2 χρόνια. Όταν η γλάστρα του έχει γίνει πολύ βαριά να αλλάζετε το μαυρόχωμά του κάθε Άνοιξη. Χρησιμοποιήστε ένα εδαφικό μίγμα από μαυρόχωμα (2/3) και τύρφη (1/3) ή ένα κλασικό, καλής ποιότητας μαυρόχωμα πάνω από ένα καλό αποστραγγιστικό στρώμα.
Χρησιμοποιείστε λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης δύο φορές τον χρόνο όταν δεν μπορείτε πια να μεταφυτεύσετε διότι τα συστατικά του μαυροχώματος εξαντλούνται γρήγορα.
ΚΛΑΔΕΜΑ
Η κατάλληλη εποχή είναι την άνοιξη, μετά τον τελευταίο παγετό. Προτείνεται ελαφρύ κλάδεμα κάθε χρόνο για διαμόρφωση, για να διατηρείτε την πλούσια κόμη του και να ανανεώνεται. Αν κλαδέψετε βαθιά δεν θα έχει πρόβλημα, αλλά μπορεί να αργήσει να «πάρει και πάλι μπροστά»! Καθαρίστε και απομακρύνετε βλαστούς που έχουν κιτρινίσει ή ξεραθεί.
Αν θέλετε να έχει από χαμηλά φύλλωμα, ή αν έχει ψηλώσει πολύ και έχει αραιώσει το φύλλωμά του, κλαδέψτε την κορυφή για να ωθήσετε το φυτό σας να βλαστήσει εκ νέου από χαμηλά.
ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ
Ο πολλαπλασιασμός του Μπέντζαμιν γίνεται με μοσχεύματα και καταβολάδες. Η πιο εύκολη μέθοδος είναι αυτή των μοσχευμάτων.
Την άνοιξη κόψτε ένα πλευρικό βλαστό μήκους 15 έως 20 εκ. Αφαιρέστε τα φύλλα στο κάτω μέρος και βάλτε ορμόνη ριζοβολίας στην τομή, στην βάση του μοσχεύματος. Φυτέψτε σε μικρό γλαστράκι με άμμο, τύρφη και περλίτη σε αναλογία 1:1:1 και τοποθετείστε τη σε υγρό περιβάλλον μέχρι να ριζώσει το μόσχευμα. Το καλοκαίρι, μετά από 3 μήνες, κάντε μεταφύτευση των νεαρών φυτών σε νέα δοχεία.
ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
Το ορθό και πλούσιο φύλλωμα του Φίκου Μπέντζαμιν μπορεί να καμουφλάρει ορισμένα σημεία κρύβοντάς τα, όπως για παράδειγμα ένα αιχμηρό αντικείμενο ή μια γωνία.
Όταν είναι μικρό, είναι ευπρόσδεκτο σε ένα υπνοδωμάτιο, μια μεγάλη κουζίνα ή ακόμα και ένα πλατύσκαλο.
Τοποθετήστε τον Φίκο Μπέντζαμιν στο σαλόνι, στην βεράντα ή σε επαγγελματικούς χώρους και γραφεία για να ζωηρέψει τον χώρο και να του δώσει ένταση με το πράσινο γυαλιστερό φύλλωμά του! Είναι ιδανικό και για εισόδους!
ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΚΟ ΜΠΕΝΤΖΑΜΙΝ
- Από όλες τις ποικιλίες του Φίκου Μπέντζαμιν, το είδος F. Alii είναι το λιγότερο απαιτητικό και μπορεί να μεγαλώσει και σε ένα μέρος με πολύ λίγο φως!
- Κατά την μεταφύτευση μην καταστρέψετε τις εναέριες ρίζες και μην τις καλύψετε με χώμα! Ο Φίκος Μπέντζαμιν βγάζει ρίζες για να σταθεροποιηθεί στο φυσικό του περιβάλλον και αντιδρά με τον ίδιο τρόπο και στην γλάστρα.
- Μην τοποθετείτε το Μπέντζαμίν σας κοντά σε θερμαντικά σώματα ή δίπλα από τζαμαρίες και μπαλκονόπορτες αν βρίσκεται μέσα στο σπίτι, ενώ αν το έχετε στην βεράντα, αποφύγετε τους βοριάδες και τα σημεία με πολύ αέρα.
- Αν του αλλάξετε θέση και δεν του αρέσει, θα σας ειδοποιήσει ρίχνοντας τα φύλλα του!
- Το πολύ νερό σε συνδυασμό με τον χαμηλό φωτισμό οδηγεί το φυτό στην πτώση και το κιτρίνισμα των φύλλων του. Η ξηρή ατμόσφαιρα και η ελλιπής υγρασία επίσης!
- Επιπλέον, προσοχή στην υπερβολική λίπανση! Μπορεί και αυτή να οδηγήσει στο κιτρίνισμα και την πτώση των φύλλων.
Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Εδώ θα μας βρείτε στα social media!!
Ελάτε στην παρέα μας για να δείτε περισσότερα, να γνωριστούμε και να συζητήσουμε!!!