7 κοινές ασθένειες του Κυκλάμινου
Αν και τα κυκλάμινα ανήκουν σε μία σκληραγωγημένη κατηγορία φυτών, υπάρχει περίπτωση να προσβληθούν από διάφορες ασθένειες.
Κάποιες από αυτές, κυρίως οι μυκητολογικές, είναι πιο συχνές, κάποιες πολύ σπάνιες.
Τα κυκλάμινα είναι απαιτητικά φυτά όσον αφορά την καλλιέργειά τους και το πότισμα. Ενώ αγαπούν την υγρασία, είναι απαραίτητη ή άριστη αποστράγγιση. Σε αυτό το άρθρο, θα εστιάσουμε στις ασθένειες του κυκλάμινου και την πρόληψή τους μέσω της σωστής καλλιεργητικής φροντίδας. Θα δούμε αναλυτικά ποια είναι τα συμπτώματα της κάθε ασθένειας και την αντιμετώπιση της.
Οι ασθένειες στα κυκλάμινα και πρόληψη τους
- Σάπισμα ριζών: Αυτή η ασθένεια προκαλείται στο κυκλάμινο τον μύκητα Phytophthora cactorum, ο οποίος ευδοκιμεί σε υγρές και δροσερές συνθήκες. Τα σημάδια της σήψης των ριζών περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μαραμένα φύλλα, κιτρίνισμα του φυλλώματος και μυρωδιά μούχλας που προέρχεται από το έδαφος.
Για να αποφευχθεί η σήψη των ριζών είναι σημαντικό να διατηρείται το έδαφος ομοιόμορφα υγρό, αλλά όχι βρεγμένο. Αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα και αφήστε το χώμα να στεγνώσει ελαφρώς μεταξύ των ποτισμάτων. Χρησιμοποιήστε ένα καλά στραγγιζόμενο υπόστρωμα και αλλάζετε δοχείο στα κυκλάμινά σας κάθε 2 ή 3 χρόνια για να διασφαλίζετε ότι οι ρίζες έχουν αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν. - Κηλίδα στα φύλλα: Οφείλονται σε μύκητες, (μικρομύκητες-Γλοιοσπόριο), που επιτίθενται στα φύλλα προκαλώντας την εμφάνιση μικρών κυκλικών κηλίδων. Οι κηλίδες στο φύλλωμα του κυκλάμινου μπορεί να έχουν καφέ, μαύρο ή γκρι χρώμα και μπορεί να περιβάλλονται από ένα κίτρινο φωτοστέφανο. Για να αποφευχθεί η κηλίδα στα φύλλα, είναι σημαντικό να αποφεύγεται το βρέξιμο των φύλλων και να παρέχεται επαρκής αερισμός στο φυτό με ένα καλά στραγγιζόμενο υπόστρωμα. Αν παρατηρήσετε μολυσμένα φύλλα αφαιρέστε τα, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου.
- Ιογενείς ασθένειες: Οι ιογενείς ασθένειες είναι ο χειρότερος εχθρός για το κυκλάμινο και μεταδίδεται από έντομα που μεταφέρουν τον ιό, από τις Θρίπες και τις Αφίδες. μύκητας που σχηματίζει μια λευκή σκόνη στα φύλλα και τους μίσχους του φυτού. Τα κυκλάμινα έχουν μειωμένη ανάπτυξη και παραμορφωμένα ή ελαττωμένα φύλλα. Για την πρόληψη της εξάπλωσης μιας ιογενούς ασθένειας είναι σημαντικό να παρέχεται άφθονο ηλιακό φως και να διατηρείται το φυτό καλά αεριζόμενο. Αποφύγετε τον μεγάλο συνωστισμό των φυτών και βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετός χώρος μεταξύ τους προκειμένου να επιτυγχάνεται η σωστή κυκλοφορία του αέρα. Δεν υπάρχει θεραπεία για τις λοιμώξεις από ιούς, επομένως η πρόληψή τους είναι ο καλύτερος τρόπος για να τις αποφύγετε.
- Αφίδες: Αυτά τα μικροσκοπικά έντομα τρέφονται με το χυμό του κυκλάμινου, προκαλώντας ζημιά στα φύλλα και τους μίσχους. Σε γενικές γραμμές είναι σπάνιο να προσβληθεί το κυκλάμινο από έντομα. Τα σημάδια της προσβολής από αφίδες περιλαμβάνουν παραμορφωμένα ή κατσαρά φύλλα, κιτρίνισμα του φυλλώματος και κολλώδεις εκκρίσεις μελιτώματος στο φυτό. Για την πρόληψη των αφίδων, είναι σημαντικό να επιθεωρείτε τακτικά το φυτό για σημάδια προσβολής και να απομακρύνετε τυχόν έντομα που βρίσκετε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια φυσική μέθοδο καταπολέμησης παρασίτων όπως η εισαγωγή ωφέλιμων εντόμων, πχ πασχαλίτσες.
- Βοτρύτης: Μια κοινή ασθένεια στα κυκλάμινα η οποία προέρχεται από έναν μύκητα που προσβάλλει τα άνθη και τα φύλλα του φυτού. Τα σημάδια της προσβολής του βοτρύτη περιλαμβάνουν καφέ ή μαύρες βλάβες στο φύλλωμα, μαραμένα άνθη και μια γκρίζα, μουχλιασμένη εμφάνιση στις πληγείσες περιοχές. Για την πρόληψη της προσβολής από βοτρύτη, είναι σημαντικό να παρέχεται καλή κυκλοφορία αέρα. Αφαιρέστε τυχόν μολυσμένο φυτικό υλικό και καθαρίστε τα πεσμένα φύλλα ή λουλούδια για να αποτρέψετε την εξάπλωση της νόσου.
- Οτιόρυγχος: Πρόκειται για ένα είδος σκαθαριού το οποίο βρίσκει πολύ νόστιμους τους βολβούς του κυκλάμινου. Ο Οτιόρυγχος είναι ένα νυκτόβιο έντομο. Την ημέρα κρύβεται στο έδαφος. Τα φάρμακα που απαιτούνται στην προσβολή του κυκλάμινου από οτιόρυγχο είναι απολυμαντικά εδάφους και οργανοφωσφορικά.
- Φουζάριο, μικρομύκητες: Αυτή η ασθένεια προκαλείται από έναν μύκητα που προσβάλλει τα σπορόφυτα και τα νεαρά φυτά του κυκλάμινο. Τα σημάδια της ασθένειας περιλαμβάνουν μαραμένα σπορόφυτα, κιτρίνισμα του φυλλώματος και ένα λεπτό, μαυρισμένο στέλεχος. Για να αποφύγετε το φουζάριο, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ένα αποστειρωμένο μείγμα χώματος και να αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα. Διατηρήστε το χώμα ομοιόμορφα νωπό, αλλά όχι βρεγμένο.
Αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών και εντομών στα κυκλάμινα
Υπάρχουν πολλά μυκητοκτόνα και φυτοφάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία των ασθενειών του κυκλάμινου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η χημική επεξεργασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως έσχατη λύση και μόνο όταν όλες οι άλλες μέθοδοι έχουν αποτύχει.
Οποιοδήποτε χημικό σκεύασμα και να επιλέξετε, χρησιμοποιείστε το σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας του προϊόντος και τις προφυλάξεις ασφαλείας. Να φοράτε πάντα προστατευτική ενδυμασία και εξοπλισμό και να ακολουθείτε πιστά όλες τις οδηγίες ασφαλείας.
Πριν χρησιμοποιήσετε το σκεύασμα, είναι σημαντικό να ερευνήσετε προσεκτικά το προϊόν για να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο για κυκλάμινα ή εποχιακά ανθοφόρα.
Κατηγορίες σκευασμάτων
- Σάπισμα ριζών: Χαλκούχα και απολυμαντικά εδάφους
- Κηλίδα στα φύλλα: Χαλκούχα σκευάσματα.
- Ιογενείς ασθένειες: Δεν υπάρχει θεραπεία για τις λοιμώξεις από ιούς, επομένως η πρόληψή τους είναι ο καλύτερος τρόπος για να τις αποφύγετε.
- Αφίδες – Θρίπες: Εντομοκτόνα. Χημικά ή βιολογικά.
- Βοτρύτης: Μυκητοκτόνα που περιέχουν τα δραστικά συστατικά όπως χλωροθαλονίλη ή θειοφανικό-μεθύλιο.
- Οτιόρυγχος: Απολυμαντικά εδάφους και οργανοφωσφορικά.
- Φουζάριο: Διασυστηματικά μυκητοκτόνα, απολυμαντικά εδάφους.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές, όπως το σωστό πότισμα, η λίπανση η αφαίρεση των ελαττωματικών φυτικών τμημάτων, η σωστή αποστράγγιση είναι το κλειδί για να έχουμε ολάνθιστα, υγιή κυκλάμινα!
Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Εδώ θα μας βρείτε στα social media!!
Ελάτε στην παρέα μας για να δείτε περισσότερα, να γνωριστούμε και να συζητήσουμε!!!