Μιγκέ: Το κρίνο της κοιλάδας (Convallaria majalis)
Το άρωμα που σε… “μαγεύει”!
Το «Δάκρυ της Παναγιάς» ή αλλιώς «Κρίνο της Κοιλάδας» είναι το λουλούδι μιγκέ, με το έντονο, ιδιαίτερο, εκλεπτυσμένο άρωμά του και τη λεπτή, φίνα εμφάνισή του . Η λέξη μιγκέ είναι γαλλική (muguet) και οι ολάνθιστες καμπανίτσες του θεωρούνται γούρι και σύμβολο ευτυχίας για τους Γάλλους. Σύμφωνα με ένα μύθο, το αηδόνι δεν κελαηδάει αν πρώτα δεν ανθίσει το μιγκέ. Στη συμβολική γλώσσα των λουλουδιών συμβολίζει την επιστροφή στην ευτυχία.
Είναι ανοιξιάτικο, πολυετές, ποώδες, ανθοφόρο φυτό με πλατιά, ωοειδή-λογχοειδή, μαλακά σε υφή φύλλα και λευκά ή pastel ροζ άνθη σε σχήμα καμπανούλας. Στο τέλος του καλοκαιριού παράγει, διαδοχικά, κόκκινους καρπούς. Φτάνει σε ύψος 20cm και διάμετρο 30cm. Αντέχει σε θερμοκρασίες έως 0 βαθμούς Κελσίου.
Η σπορά γίνεται το Φθινόπωρο για να επιτύχουμε ανοιξιάτικη άνθιση. Αν κάνουμε τη σπορά την Άνοιξη, θα ανθίσει το καλοκαίρι. Αγαπά τα πλούσια σε οργανική ουσία, υγρά εδάφη. Για αυτό και η καλλιέργεια του σε γλάστρα θα πρέπει να συνοδεύεται από λιπάνσεις, πρώτα για την ανάπτυξη των υπόγειων ριζών του και κατόπιν για την μακρόχρονη και πλούσια ανθοφορία του. Προτιμά σκιερές ή ημισκιερές θέσεις, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και στον ήλιο ικανοποιητικά.
Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ
Όσο πανέμορφο είναι το μιγκέ, άλλο τόσο είναι και χρήσιμο. Ολόκληρο το φυτό, ιδιαίτερα τα φύλλα και τα άνθη του, περιέχουν γλυκοσίδια που αναπτύσσουν ιαματική δράση σε αρκετές περιπτώσεις παθήσεων. Μεταξύ άλλων μπορεί και ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι δυνατό να καταναλώνεται ευρέως και χωρίς ιατρική συνταγή καθώς είναι δηλητηριώδες σε μεγάλες ποσότητες, γεγονός που ανέκοψε και τη διάδοσή του. Το μιγκέ άρχισε να χρησιμοποιείται τον 16ο αιώνα ενώ η ομοιοπαθητική το χρησιμοποιεί κατά ορισμένων καρδιακών παθήσεων με τη μορφή αφεψήματος, σκόνης και εκχυλίσματος.
Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Εδώ θα μας βρείτε στα social media!!
Ελάτε στην παρέα μας για να δείτε περισσότερα, να γνωριστούμε και να συζητήσουμε!!!