Τα 10 πιο πρωτότυπα χειμωνιάτικα φυτά για ολάνθιστους κήπους και βεράντες!

Έχετε την αίσθηση πως ο κήπος σας ή η βεράντα σας «ξεθωριάζουν» τον χειμώνα  και  χάνουν την αίσθηση της ζωντάνιας τους; Λάθος!
Δείτε 10 πρωτότυπα φυτά για ολάνθιστους κήπους και μπαλκόνια που θα δώσουν ένταση και χρώμα, όχι μόνο στον χώρο σας, αλλά και στην διάθεσή σας!

Ερείκη ή Ρείκι Χειμωνιάτικο

ερικα ρεικι

Erica x darleyensis Darley Dale (Winter Heath)

Πρόκειται για έναν αειθαλή θάμνο της οικογένειας Ericaceae όπου απαριθμεί πάνω από 800 είδη ανθοφόρων.
Η χειμερινή άνθιση της ποικιλίας Darley Dale είναι εντυπωσιακή! Από τον Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο παράγει ασταμάτητα άφθονα ροζ άνθη. 
Πρόκειται για έναν θάμνο, μελισσοκομικού ενδιαφέροντος, που φτάνει τα 50εκ. ύψος και τα 90εκ. πλάτος. Εύκολος στην καλλιέργεια και ανθεκτικός στις ασθένειες, χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες συντήρησης.
Προτιμά τα όξινα, καλά στραγγιζόμενα ή αμμώδη εδάφη, την πλήρη ηλιοφάνεια και το τακτικό πότισμα όταν είναι μικρό. Το νεοφυτεμένο Ρείκι πρέπει να ποτίζεται συχνά και είναι καλό να μουλιάσετε το δοχείο του σε ένα κουβά με νερό πριν την φύτευση.
Είναι ιδανικό για εδαφοκάλυψη, σημεία του κήπου που έχουν κλίση, παρτέρια, γλάστρες, ζαρντινιέρες, βραχόκηπους, ακόμα και για παραθαλάσσιους κήπους!

Ντάλια

Νταλια

Dalia “Dark Stranger” – Μεγάλου μεγέθους

Η ποικιλία της Ντάλιας “Dark Stranger”,  της οικογένειας Asteracceae είναι μια Ντάλια μεγάλου μεγέθους, με πράσινα φύλλα και σκούρα μπορντό άνθη σε σχήμα κάκτου! Ξεκινάει η άνθισή της αργά το καλοκαίρι και μπορεί να φτάσει σε ύψος και διάμετρο 120εκ. σε πλήρη ανάπτυξη.
Είναι μια πολυετής βολβώδης πόα με μεγάλα άνθη τα οποία τελειώνουν με τις πρώτες μεγάλες παγωνιές του χειμώνα, από τον Ιανουάριο και μετά.
Αγαπούν τα γόνιμα, χουμώδη, μέτρια υγρά, αποστραγγιζόμενα εδάφη και την τακτική λίπανση. Το ιδανικό ph για την Ντάλια είναι ήπια όξινο έως ουδέτερο. Είναι φωτόφυλλα είδη, ευαίσθητα στους βοριάδες και στους δυνατούς ανέμους. Αντέχουν και στην ημισκιά και στην σκιά.
Φυτεύονται σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες, όπου μπορείτε να κόβετε τα άνθη της και να τα βάζετε σε ένα όμορφο δοχείο στο σπίτι σας. Είναι ιδανικές για την δημιουργία ανθότοπων στους κήπους!
Ο πολλαπλασιασμός τους γίνεται με μοσχεύματα και την διαίρεση των βολβιδίων.  

Βιγόνια

ΒΙΓΟΝΙΑ

Begonia Illumination “Red”

Η Βιγόνια είναι ένα μεγάλο γένος φυτών αποτελούμενο κυρίως από ετήσιες και πολυετείς πόες. Η ποικιλία Illumination “Red” είναι πολυετής με μεγάλα πράσινα φύλλα και κόκκινα άνθη. Η άνθισή της είναι ασταμάτητη και το ύψος της φτάνει τα 45εκ.
Αναπτύσσεται σε προστατευμένες από τους παγετούς, ημισκιερές θέσεις, σε ελαφρά, πλούσια, χουμώδη, ουδέτερα ή ελαφρά όξινα και αζωτούχα εδάφη.
Κατά την αυξητική περίοδο έχουν μέτριες απαιτήσεις σε νερό, ενώ τον χειμώνα αποφεύγουμε το πότισμα. Κατά την άρδευση αποφεύγουμε να βρέχουμε τα φύλλα της.
Χρησιμοποιείται και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους, σε γλάστρες, ζαρντινιέρες ή ανθώνες ως ετήσια φυτά.
Η Βιγόνια Illumination “Red” πολλαπλασιάζεται κυρίως με μοσχεύματα.

Λαντάνα

Λαντανα ερπουσα

Lantana Montevidensis “Alba”

Η Lantana Montevidensis “Alba”, η πολυανθούσα, είναι μια καλλωπιστική έρπουσα πόα με κατάλευκα άνθη και συνεχή άνθιση όλο τον χρόνο. Φτάνει τα 40εκ. ύψος.
Καλλιεργείται σε ηλιόλουστες θέσεις, ακόμα και σε σχετικά ξηρά εδάφη. Η καλλιέργειά της είναι εύκολη, χωρίς απαιτήσεις.
Η ποικιλία “Alba” είναι κατάλληλη για εδαφοκάλυψη και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις.
Είναι εξαιρετική επιλογή για γλάστρες, ζαρντινιέρες, συμπληρωματική φύτευση σε δοχεία που έχουν φυτά με λεπτόλιγνους κορμούς, για μπορντούρες και μαζικές φυτεύσεις.
Η Λαντάνα “Alba” Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα.

Πανσές Τρίχρωμος

ΠΑΝΣΕΣ

Viola Tricolor

Ο τρίχρωμος Πανσές (Viola tricolor),  ανήκει στην οικογένεια Violaceae που απαριθμεί περίπου 1000 είδη φυτών. Θα τον βρείτε και με το όνομα Μενεξές! Είναι μια καλλωπιστική εποχιακή πόα που φτάνει σε ύψος 20-30 εκατοστά. Η ανθοφορία του τελειώνει με τις πρώτες έντονες ζέστες, το καλοκαίρι. Τον τρίχρωμο Πανσέ θα τον βρείτε σε πολλά χρώματα στολισμένο με κίτρινες και σκούρες στάμπες. Από ανοιχτό και σκούρο μωβ, έντονο μπλε, κόκκινο. ανοιχτό κίτρινο ,λευκό, αλλά και όλους τους ενδιάμεσους χρωματισμούς ή συνδυασμό αυτών.  Για έντονη και παρατεταμένη περίοδο ανθοφορίας να αφαιρείται τα απανθισμένα άνθη και τα ξερά τμήματά του.
Έχει ανάγκη τα καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις στην σύστασή τους. Είναι φωτόφιλο είδος και αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης, αλλά αποδίδει εξίσου καλά και στην ημισκιά. 
Είναι κατάλληλος για γλάστρες και ζαρντινιέρες, για μπορντούρες φυτοδοχείων ή σε κήπους, για παρτέρια και εδαφοκάλυψη κάτω από φυλλοβόλους θάμνους ή δέντρα.

Καλλωπιστικό λάχανο

Διακοσμητικο λαχανο

Ornamental Cabbage and Kale

To πανέμορφο διακοσμητικό λάχανο θα το συναντήσετε σε πολλούς χρωματισμούς! Ροζ, μωβ, πράσινο, λευκό, γκρι, λιλά και κρεμ. Τα δαντελωτά φύλλα του ανοίγουν και δίνουν την εντύπωση πως είναι ολόκληρο ένα άνθος!
Έχει καλύτερη ανάπτυξη σε ηλιοφανή θέση, αλλά μπορεί να ευδοκιμήσει εξίσου καλά και σε ημισκιερές θέσεις με πολύ φως. Αγαπά τόσο πολύ το κρύο, που στην Ρωσία ήταν περιζήτητο τον 18ο αιώνα στις παγωμένες περιοχές. Όσο πιο πολύ το κρύο, τόσο πιο έντονοι και ζωηροί οι χρωματισμοί του.
Είναι μια ετήσια πόα με ύψος 50εκ. Χρειάζεται μέτριο πότισμα όπου θα αφήνετε να στεγνώνει το χώμα του ανάμεσα στα ποτίσματα και τακτική λίπανση. Μία φορά το μήνα, η λίπανση είτε με κοκκώδες, είτε με υδατοδιαλυτό λίπασμα επαρκεί για την καλή ανάπτυξη του.
Μπορεί να φυτευτεί μεμονωμένα ή σε ομάδες, σε δοχεία ή κήπους, να συνδυαστεί και με άλλα φυτά, όπως οι τρίχρωμοι πανσέδες, οι πριμούλες ή ακόμα και με κυκλάμινα.
Προσοχή! Δεν τρώγεται!

Ελλέβορος. Το Ρόδο των Χριστουγέννων

Ελλέβορος

Hellebores Niger (a.k.a. Christmas Roses)

Ο Ελλέβερος, το Ρόδο των Χριστουγέννων ανήκει στην οικογένεια των Ραναγκουλοειδών και είναι η εγγύηση πως ο κήπος σας θα δείχνει ζωντανός και έντονος τον χειμώνα, αφού έχει την ικανότητα να ανθίζει ακόμα και τους πιο σκοτεινούς μήνες του! Ένα ημισκιερό σημείο φύτευσης είναι το ιδανικό!
Η ανάπτυξή του φτάνει μέχρι και τα 40εκ. Τα φύλλα του είναι με λεία ή οδοντωτή άκρη και θα τα βρείτε από μπλε έως σκούρο πράσινο χρώμα. Είναι ανθισμένο μέχρι τις αρχές Μαρτίου.
Προτιμά τα πλούσια, γόνιμα και καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη με ουδέτερο ph έως αλκαλικό και είναι εύκολο στην καλλιέργειά του, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις.
Είναι ιδανικά για γλάστρες και ζαρντινιέρες, για ομαδική φύτευση μπορντούρας στον κήπο σε φυλλοβόλα δέντρα.

Ιαπωνική Ανδρομέδα

Ιαπωνική ανδρομέδα

Pieris Japonica

Η Ιαπωνική Ανδρομέδα (Pieris japonica) είναι ένας αειθαλής ανθοφόρος θάμνος που γίνεται και δέντρο και ανήκει στην οικογένεια Ericaceae. Μπορεί να φτάσει τα 4 μέτρα ύψος, με τα εναλλάξ διατεταγμένα φύλλα της μήκους 4-9εκ. Τα νέα φύλλα, πριν ωριμάσουν, έχουν ένα εντυπωσιακό χάλκινο ροζ χρώμα!  Υπάρχουν πολλές ποικιλίες και ανάλογα με την ποικιλία, τα κρεμαστά άνθη της σε σχήμα καμπανούλας και τα φύλλα της θα τα βρείτε σε διαφορετικούς χρωματισμούς.
Η Ιαπωνική Ανδρομέδα «Pink Delight» παράγει ροζ ανοιχτόχρωμα άνθη και φύλλωμα που γίνεται χάλκινο όταν αναπτύσσεται.
Η «Flaming Silver» έχει ασημί και πράσινο φύλλωμα που ωριμάζοντας γίνεται ροζέ έως και κόκκινο. Τα άνθη της είναι λευκά.
Η ποικιλία «Red Head» είναι μια επιλογή για εκείνους που θέλουν να δώσουν ένταση και χρώμα στον κήπους τους μια και όσο αναπτύσσεται δημιουργεί ένα λαμπερό κόκκινο χρώμα στα άκρα των κλαδιών της.
Δεν μπορούμε να παραλείψουμε την “Little Heath Green”, η οποία είναι ιδανική για περιορισμένους χώρους. Δεν ψηλώνει αρκετά και έχει κατάλευκα άνθη.
Η Ιαπωνική Ανδρομέδα χρειάζεται γόνιμα, ελαφρώς όξινα εδάφη, καλά στραγγιζόμενα. Απαιτεί ελαφριά λίπανση κατά την διάρκεια της ανθοφορίας. Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό, αλλά πρέπει να ποτίζεται λίγο και τακτικά.
Τοποθετείται σε πλήρη ηλιοφάνεια ή σε ημισκιά και πρέπει να προστατεύεται από τους δυνατούς βοριάδες.
Το κλάδεμα συνίσταται μετά το τέλος της ανθοφορίας.
Ιδανική για μαζικές φυτεύσεις, για μπορντούρες, αλλά και φυτοδοχεία μια και είναι αργής ανάπτυξης.

Γάλανθος ο Χιονώδης

Γάλανθος

Snowdrops (Galanthus)

Υπάρχουν 44 είδη Γαλάνθου και δεν μοιάζουν όλα μεταξύ τους. Είναι πολυετή βολβόριζα, όπως τα ξαδέλφια τους, οι Νάρκισσοι και οι Αγάπανθοι. Το ύψος τους φτάνει τα 20εκ.
Τα πιο κοινά είδη είναι τα Galanthus Nivalis , Galanthus Elwesii και Galanthus Plicatus και όλα τα υπόλοιπα έχουν προκύψει από αυτά ως υβριδικές ποικιλίες.
Το σχήμα των φύλλων και τα άνθη τους «προδίδουν» την ποικιλία του Γαλανθου!
Ανήκουν στην οικογένεια των Αμαρυλλίδων (Amaryllidaceae). Θα τους βρείτε σε κίτρινο ή λευκό, ανάλογα με την ποικιλία.
Σε γενικές γραμμές είναι ανθεκτικά φυτά και είναι πολύ εύκολο να καλλιεργηθούν. Πρέπει να φυτευτούν σε ένα πολύ φωτεινό σημείο, ηλιόλουστο ή ημισκιερό και σε γόνιμο, οργανικό καλά στραγγιζόμενο έδαφος.
Προμηθευτείτε ποιοτικούς βολβούς Χιονοσταλίδας και φυτέψτε τους το Φθινόπωρο, στις αρχές. Φυτέψτε αμέσως μετά την αγορά διότι είναι πολύ ευαίσθητοι και μπορεί να ξεραθούν άμεσα. Στην Ελλάδα η ποικιλία Galanthus nivalis είναι αυτή που έχει επικρατήσει στην ανθοκομία.

Κίτρινο Χειμωνιάτικο Γιασεμί

Κίτρινο γιασεμί

Jasminum Nudiflorum

Το χειμερινό κίτρινο Γιασεμί είναι ένας ανθοφόρος ημιαειθαλής θάμνος που ανήκει στην οικογένεια της Ελιάς και τείνει να σκαρφαλώνει! Δεν είναι ένα αναρριχώμενο φυτό.  
Είναι τόσο εύκολο στην καλλιέργεια, που θα το λέγαμε και το φυτό του τεμπέλη κηπουρού.
Χρειάζεται ένα καλά στραγγιζόμενο έδαφος, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Η αραιή λίπανση με κομπόστ είναι ευεργετική. Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις. Χρειάζεται τακτικό πότισμα, ειδικά το καλοκαίρι.
Τα βαθυπράσινα φύλλα του είναι φυλλοβόλα και πριν τις αρχές του Ιανουαρίου εμφανίζονται τα κατακίτρινα πενταπέταλα βουτυρώδη άνθη του.
Χρησιμοποιείστε το χειμερινό Κίτρινο Γιασεμί για να καλύψετε άσχημους τοίχους και φράχτες, ή ακόμα και σε καφασωτό. Μπορεί να φτάσει τα 4,5μ ύψος, αλλά το διατηρείτε στο ύψος και στο σχήμα που θέλετε με κλάδεμα. Για ταχεία κάθετη ανάπτυξη, αφαιρέστε τους πλαϊνούς βλαστούς όταν είναι ακόμα νεαρό.
Κλαδεύεται μετά την άνθιση.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;

Εδώ θα μας βρείτε στα social media!!

Ελάτε στην παρέα μας για να δείτε περισσότερα, να γνωριστούμε και να συζητήσουμε!!!

Facebook

Instagram

Ίσως σας ενδιαφέρουν…