Γκουσμάνια
Η απολυμαντική εξωτική ομορφιά!
Η Γκουσμάνια (Guzmania lingulata ) είναι ένα τροπικό φυτό εσωτερικού χώρου που ανήκει στην οικογένεια των βρομελιωδών και πήρε το όνομά της από τον φυσιοδίφη A. Guzman. Το είδος (lingulata) περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Carl Linnaeus το 1753 ως «Tilladsia Ligualata» πριν κατηγοριοποιηθεί στο γένος Guzmania από τον Carl Mez το 1896.
Σε μια έρευνα όπου εκπονήθηκε στην ΝΑΣΑ το 1989 ανακαλύφθηκαν οι απολυμαντικές ιδιότητες των φυτών. Στους εσωτερικούς χώρους υπάρχουν βλαβερές πτητικές ουσίες που προέρχονται από μοκέτες, έπιπλα, μελάνια, βαφές, καθαριστικά, καπνό τσιγάρου κ.λ.π, όπου προκαλούν αλλεργίες, άσθμα, ξηρότητα στον λαιμό, κόπωση και ζαλάδα. Υπάρχουν πολλά φυτά απολυμαντές αλλά σήμερα θα μιλήσουμε για την εξωτική Γκουσμάνια!
Σε μια άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Νέα Υόρκη εξετάζοντας τις απολυμαντικές ιδιότητες 5 φυτών και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας, η Γκουσμάνια κέρδισε την πρώτή θέση καθώς εξουδετέρωσε το 80% εκ των 8 υπό μελέτη πτητικών ενώσεων! Εκτός λοιπόν από την εξωτική ομορφιά της έχετε και άλλους λόγους, πολύ σημαντικούς, για την φιλοξενήσετε στο σπίτι σας!
ΒΟΤΑΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Γένος που περιλαμβάνει πάνω από 100 είδη κατάλληλα για καλλιέργεια εντός σπιτιού. Τα χαρακτηριστικά της Γκουσμάνιας είναι το λαμπερό της χρώμα και τα μεταμορφωμένα φύλλα σε αποχρώσεις από κόκκινο μέχρι πορτοκαλί και ροζ.
Η Γκουσμάνια δεν έχει μίσχο. Αυτό που βλέπετε να αναδεικνύεται είναι τα μακριά επιβλητικά φύλλα της όπου δημιουργούν εξαιρετική αντίθεση με τα βάκτρια φύλλα, αυτό που νομίζουμε άνθος! Τα άνθη της είναι αυτά τα μικρά κίτρινα λουλουδάκια που δημιουργούνται ανάμεσά τους. Μπορεί να αναπτυχθεί έως 40 εκατοστά σε ύψος και πλάτος.
ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Η Γκουσμάνια ανήκει στην κατηγορία των ανθεκτικών φυτών! Τοποθετήστε την σε χώρο με αρκετό φως αλλά όχι σε άμεση έκθεση στο ηλιακό φως.
ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ
Αν και δεν είναι απαραίτητη, όταν πρόκειται να της αλλάξετε δοχείο ενυδατώστε το φυτό 24 ώρες πριν, προκειμένου να αποφύγετε το έντονο στρες που θα προκληθεί από την διαδικασία. Για τα φυτά που δεν βρίσκονται σε ιδιαίτερα φωτεινά σημεία προσθέστε περλίτη στην βάση του δοχείου για καλύτερη αποστράγγιση.
ΠΟΤΙΣΜΑ
Κατά την περίοδο της ανάπτυξης θέλει άφθονο πότισμα με μαλακό νερό, που θα ελαττώσετε το χειμώνα και ψεκασμό των φύλλων της. Ποτίζετε την Γκουσμάνια στο κέντρο του ρόδακα. Αν εμφανίσει ξερά σημεία στις άκρες των φύλλων της ή κιτρινίσματα θα είναι από το λάθος πότισμα μια και δεν θα πέφτει το νερό στο κέντρο του ρόδακα. Αγαπά την υγρασία, αλλά προσοχή! Μην το παρακάνετε γιατί μπορεί να προκληθούν μύκητες και βακτήρια. Αν το πιατάκι της γεμίζει νερό θα το αδειάζετε, προκειμένου να γίνεται καλή αποστράγγιση.
ΛΙΠΑΝΣΗ
Από το Μάρτιο ως τον Αύγουστο ρίξτε υγρό λίπασμα γενικής χρήσης κάθε 2 βδομάδες για να ενισχυθεί και να εξασφαλιστεί η υγιής ανάπτυξή της.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Καλό είναι να μην την αφήνεται σε θερμοκρασίες κάτω των 15Co τον χειμώνα και το καλοκαίρι να μην ξεπερνά τους 30Co . Στην πολλή ζέστη να ψεκάζετε τα φύλλα της με νεράκι.
ΚΛΑΔΕΜΑ
Στην βάση του φυτού αναπτύσσονται παραφυάδες. Αυτές οι παραφυάδες μάς δίνουν νέα φυτά. Κλαδεύουμε τον ρόδακα για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη των νεαρών φυτών. Αυτό το κάνουμε γιατί μετά από μερικούς μήνες τα βράκτια φύλλα, στην βάση της Γκουσμάνιας, σταδιακά εξασθενούν ολοκληρώνοντας τον κύκλο ζωής τους.
ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ
Είναι φυτό εσωτερικού χώρου και όπως όλα τα βρομελιωδή μετά την άνθηση πεθαίνει. Στη βάση του μητρικού φυτού όμως σχηματίζονται παραφυάδες, που μπορείτε να αποκολλήσετε για να την πολλαπλασιάσετε. Θα χρειαστούν 2 περίπου χρόνια μέχρι να ανθοφορήσουν.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν θέλετε να διατηρήσετε τα νέα σας φυτά για πολλά χρόνια μετά την περίοδο της ανθοφορίας να αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα και τα σκοτεινά σημεία μια και είναι οι κύριοι «δολοφόνοι» τους.
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΥΣΜΑΝΙΑΣ
Μυκητίαση από τον μύκητα Bipolaris sorokiniana όπου και οδηγεί σε θάνατο το φυτό. Καταπολέμηση: με χαλκούχα.
Τα παλαιότερα φύλλα κιτρινίζουν: Είναι σημάδι υπερβολικού ποτίσματος όπου αν δεν μειωθεί η συχνότητα ποτίσματος, το φυτό οδηγείται στην μυκητίαση.
Θρίπες: μικρά έντομα μεγέθους ενός χιλιοστού όπου τρυπούν με τα στοματικά τους μόρια φύλλα και άνθη. Καταπολέμηση με οργανοφωσφορικά.
Αραχνίτσα (τετράνυχος): Μικροσκοπικοί οργανισμοί που απομυζούν τους χυμούς του φυτού. Το φυτό αρχίζει να χάνει το χρώμα του και εμφανίζει μια θολή μπρούτζινη όψη. Ευνοούνται από τον ζεστό και ξηρό καιρό. Καταπολέμηση: Μια απλή λύση για να του κάνετε την ζωή δύσκολη είναι να ψεκάζετε ή να πλένετε με τα χέρια σας τα φύλλα του φυτού με νερό.
«Κατσαρωμένα» ή φύλλα που γίνονται καστανά: Σύμπτωμα έλλειψης νερού.
Καστανές άκρες στο φύλλωμα με κίτρινες κηλίδες στα νεαρά φύλλα: Σημάδι χαμηλής υγρασίας. Ραντίστε με νερό τα φύλλα με ένα ψεκαστήρι.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Να καθαρίζετε τακτικά τα φύλλα γιατί η σκόνη βουλώνει τους πόρους διαπνοής με αποτέλεσμα την μειωμένη πρόσληψη φωτός και ανάπτυξης.
ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
Τοποθετείστε την μαζί με άλλα φυτά εσωτερικού χώρου και δώστε χρώμα και ένταση σε μια γωνία στο σαλόνι σας! Εναλλακτικά τοποθετείστε τροπικούς κορμούς για να αναπτυχθεί επάνω τους και να δώσει ένα εντυπωσιακό, πρωτότυπο αισθητικό αποτέλεσμα στον χώρο σας!
Ιδανική και για επαγγελματικούς χώρους!
ΜΕΡΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΟΥΣΜΑΝΙΑ
Για παράταση της άνθισης το καλοκαίρι μειώστε την θερμοκρασία όλο το φθινόπωρο και τον χειμώνα για να αυξήσετε την περίοδο της φυτικής νάρκης. Την άνοιξη που το φως και η θερμοκρασίες θα αυξάνονται η Γκουσμάνια θα «ξυπνήσει» σταδιακά και θα οδηγηθεί σε οργιώδη άνθηση!
Πηγές:
https://ntrs.nasa.gov/citations/19930073077
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-08/acs-str072116.php
Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Εδώ θα μας βρείτε στα social media!!
Ελάτε στην παρέα μας για να δείτε περισσότερα, να γνωριστούμε και να συζητήσουμε!!!