Φυσικά εντομοκτόνα

Αγαπώ το περιβάλλον και τον κήπο μου, ψεκάζω και προστατεύω τα φυτά μου με φυσικούς τρόπους!

Φυσικά εντομοκτόνα

Ο καιρός έχει ζεστάνει και οι εχθροί των φυτών μας είναι έτοιμοι να αναζητήσουν τροφή. Οι αφίδες (ψείρες), ο τετράνυχος, ο ψευδόκοκκος, τα κοκκοειδή, ο αλευρώδης (άσπρη μύγα), ο θρίπας και διάφορα έντομα εδάφους ανυπομονούν να συναντήσουν τρυφερούς βλαστούς ή ρίζες για να τραφούν. Δεν υπάρχει κήπος που να μην έχει δεχτεί “επίθεση”. Πέρα από τα προβλήματα που δημιουργούν στο φυτικό υλικό και την ικανότητά τους να ξεράνουν ένα φυτό, μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες από φυτό σε φυτό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, απευθύνονται στο φυτώριο της γειτονιάς και αγοράζουν ένα χημικό σκεύασμα αντί για φυσικά εντομοκτόνα για να ραντίσουν τα φυτά τους.

Περισσότερες από 800 μελέτες έγιναν τα τελευταία 20 έτη και είναι πλέον γνωστές οι βλαβερές συνέπειες της χρήσης φυτοφαρμάκων. Είναι πια αδύνατο να αρνείται κανείς ότι έχουν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Τα φυτοφάρμακα συσσωρεύονται στο χώμα και διαρρέουν στα ύδατα, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στην υγεία μας, καθώς και σε μια ευρεία γκάμα οργανισμών. Σε μέλισσες, σαλιγκάρια, πεταλούδες, αμφίβια, σκουλήκια, πουλιά, υδρόβιους οργανισμούς κ.α. Επιπλέον, όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται, τόσο πιο ανθεκτικά σε αυτά γίνονται τα έντομα και τα παράσιτα σε αντίθεση με τα φυσικά εντομοκτόνα. Ας δούμε λοιπόν φυσικούς τρόπους για την καταπολέμησή τους, σεβόμενοι το περιβάλλον και την υγεία μας!

Φυσικά εντομοκτόνα

Διάλυμα σκόρδου

1 λίτρο νερό.
1 σκόρδο
1 κρεμμύδι
1-2 κουτάλια σούπας τριμμένης κόκκινης καυτής πιπεριάς
1 κουτάλι της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι.

Παρασκευή: Τρίβουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι, προσθέτουμε το νερό το πιπέρι και τα αφήνουμε για 1 ώρα. Τα σουρώνουμε και τέλος προσθέτουμε το σαπούνι Ανακατεύουμε και ψεκάζουμε

Διάλυμα σαπουνιού με οινόπνευμα

1 λίτρο νερό χλιαρό
35 γραμμάρια πράσινο σαπούνι, ή απορρυπαντικό πιάτων
10 γραμμάρια οινόπνευμα

Παρασκευή: Στο νερό, διαλύστε το σαπούνι το οποίο θα έχετε τρίψει στον τρίφτη. Αφήστε να κρυώσει καλά, προσθέστε το οινόπνευμα και ψεκάστε.

Διάλυμα καυτερής πιπεριάς

1 λίτρο νερό
5 πιπεριές καυτερές

Παρασκευή: Κόβουμε τις 5 πιπεριές σε μικρά κομμάτια και τις ρίχνουμε σε 1lt νερό για όλο το βράδυ. Την επομένη σουρώνουμε. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της ακρίδας, της βρωμούσας και άλλων βλαβερών εντόμων.

Διάλυμα τσουκνίδας για τη μελίγκρα

50 γραμμάρια φύλλα και στελέχη τσουκνίδας
0,5 λίτρα νερό
Ύφασμα ή τούλι
Δοχείο 1 λίτρου

Παρασκευή: Μέσα σε ένα δοχείο (ξύλινο ή πλαστικό) ρίχνουμε τα φρέσκα μέρη της τσουκνίδας και το νερό. Ανακατεύουμε καλά ώστε η τσουκνίδα να βυθιστεί μέσα στο νερό. Με ζεστό καιρό μπορεί και σε 14 ώρες το παρασκεύασμα να είναι έτοιμο, με κρύο καιρό θέλουμε οπωσδήποτε 24 ώρες, όχι όμως παραπάνω.
Μετά το διάστημα αυτό σουρώνουμε το μίγμα .

Προσοχή! Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το έκχυμα άμεσα ή το πολύ μετά από2 ώρες. Διαφορετικά χάνει την αποτελεσματικότητά του.

ΓΙΑ ΣΚΩΡΙΑΣΗ, ΜΥΚΗΤΙΑΣΗ, ΩΙΔΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Διάλυμα μαγειρικής σόδας (όξινο ανθρακικό νάτριο) – Μυκητοκτόνο – Ψειροκτόνο για τις τριανταφυλλιές και κατάλληλη για τη μαύρη κηλίδωση και το ωίδιο

Ανακατέψτε 1 κουταλιά σούπας μαγειρική σόδα και 1 κουταλιά φυτικό λάδι σε 4 λίτρα νερό.
Προσθέστε μερικές σταγόνες υγρό σαπούνι στο μίγμα για να βοηθήσει να εξαπλωθεί πιο ομοιόμορφα στα φύλλα.
Ψεκάστε τα μολυσμένα φυτά, συμπεριλαμβανομένων και των κάτω φύλλων.
Το όξινο ανθρακικό κάλιο επίσης αντιμετωπίζει μύκητες και δεν προσθέτει άλατα (νατρίου) στο έδαφος.
Για την προσβολή της τριανταφυλλιάς μας από ψείρες ρίξτε σόδα του φαγητού πάνω στις τριανταφυλλιές ή διαλύστε 1-2 κουταλάκια του γλυκού σόδα σε ένα ποτήρι νερό.

Διάλυμα γάλακτος : Ωίδιο και μαύρη κηλίδωση στην τριανταφυλλιά – Μύκητες και ιοί στα φυτά

Για την πρόληψη των μυκήτων, πασπαλίζουμε 2 κουταλιές γάλα σε σκόνη στο έδαφος γύρω από τα φυτά μας νωρίς, πριν εμφανιστούν οι ασθένειες. Αν δείτε μύκητες στα φύλλα της τομάτας, των τριανταφυλλιών, ή άλλων φυτών, ψεκάστε με αραιωμένο μείγμα γάλακτος (1 μέρος γάλα με 1 μέρος νερό) άμεσα στα μολυσμένα φύλλα. Μπορείτε, ακόμη, να χρησιμοποιήσετε το γάλα που έχει ξινίσει.

Κανέλα – Μυκητοκτόνο

Την απλώνουμε με ένα κουταλάκι στην επιφάνεια του χώματος και ποτίζουμε. Προστατεύει τα σπορόφυτα από μυκητολογικές προσβολές.

Ξίδι

Αναμείξτε 3 -4 κουταλιές φυσικό ξίδι σε 1 λίτρο νερό
Ψεκάστε με το διάλυμα στις άρρωστες περιοχές των φυτών νωρίς το πρωί ή το βράδυ, όταν δεν υπάρχει άμεσο φως.
Επαναλάβετε μέχρι η ασθένεια να θεραπευτεί. Αποτελεσματικό για τη θεραπεία πολλών ασθενειών των φυτών, συμπεριλαμβανομένης της σκωρίασης, του μελανού σημείου του περονόσπορου αλλά και αφίδων.

ΓΙΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ – ΚΑΜΠΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Διάλυμα αψιθιάς (αρτεμισία) – Μελίγκρα – Κάμπιες

1 λίτρο νερό
100 γραμμάρια φρέσκιας αψιθιάς
2 κουταλιές της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι

Παρασκευή: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 κιλό νερό και 100 γραμμάρια φρέσκιας αψιθιάς. Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας, για να μην φεύγουν με τους υδρατμούς τα πολύτιμα συστατικά της.

Προσοχή! Δεν πρέπει να βράσει το νερό. Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά περίπου μία ώρα.
Σουρώνουμε, το βάζουμε στον ψεκαστήρα και όσο είναι ακόμα χλιαρό διαλύουμε και 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και ανακινούμε. Αφού κρυώσει καλά μπορούμε να ψεκάσουμε.
Ραντίστε τα φυτά που βρίσκονται στην αρχή της προσβολής από μελίγκρες.
Επαναλάβετε το ράντισμα για ακόμη 3 με 5 φορές. Θα πρέπει να μεσολαβούν 5 με 8 ημέρες ανάμεσα στα ραντίσματα. Το αποτέλεσμα θα είναι να δυναμώσουν τα φυτά σας και να μην προσβάλλονται εύκολα από έντομα!

Μουστάρδα

Βάζετε σκόνη μουστάρδα στο χώμα και ποτίζετε όταν δείτε σκουλήκια στο φυτό σας.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

 • Ελέγχουμε τακτικά τα φυτά μας για ασθένειες και έντομα.
 • Ποτίζουμε την προηγούμενη μέρα από τον ψεκασμό
 • Το φυτό πρέπει να είναι στεγνό και το ψέκασμα πρέπει να γίνεται από κοντά και να λούζουμε στην κυριολεξία όλο το φυτό για να πετύχουμε όσο τον δυνατό περισσότερους “εχθρούς”.
 • Κάνουμε έλεγχο μετά από 2-3 μέρες για να ψεκάσουμε πάλι αν είχαμε αφήσει κάποια σημεία αψέκαστα.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Δεν ψεκάζουμε:

 • Στην βροχή
 • Όταν φυσάει
 • Σε έντονη ηλιοφάνεια
 • Στην μέση ζεστών, ξηρών ημερών
 • Όταν αναμιγνύετε με μη συμβατά υλικά
 • Σε ανοιχτά λουλούδια, όταν είναι παρούσες οι μέλισσες
 • Όταν το φυτό έχει υπερβολική υγρασία ή ξηρασία
 • Όταν το φύλλο είναι υγρό με δροσιά

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;

Εδώ θα μας βρείτε στα social media!!

Ελάτε στην παρέα μας για να δείτε περισσότερα, να γνωριστούμε και να συζητήσουμε!!!

Facebook

Instagram

Ίσως σας ενδιαφέρουν…